Pyszna i szalenie niskokaloryczna sałatka, która jest źródłem wielu witamin i minerałów. Tego typu sałatki zawsze polecam na lekką kolację, gdyż są bardzo zdrowe i sycące :)
- Mix sałat - garść
- Szparagi zielone - kilka sztuk
- Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
- Rzodkiewki - kilka sztuk
- Cebula dymka
- Szczypiorek
- Jajo - sztuka
- Sos czosnkowy (jogurt naturalny + czosnek+ sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
- Szparagi ugotuj (odłam zdrewniałe końce, wstaw do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru tak, aby główki wystawały nad powierzchnie wody, gotuj przez ok. 5 - 10 minut).
- Jajo ugotuj na twardo lub miękko - przekrój na pół.
- Warzywa posiekaj i rozłóż na sałacie razem z jajem.
- Sałatkę polej sosem czosnkowym.
Wartość odżywcza sałatki ze szparagami:
- Energia: 135 kcal
- Białko: 11,6 g
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 8,5 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 173 mg
Sałatka z jajem i szparagami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
lubię takie sałatki:)
OdpowiedzUsuńPychota :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba z wyglądu, ale na pewno też świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńJadłam z czystym sercem polecam
OdpowiedzUsuń