Paulina Styś-Nowak dnia 2014/05/28

Z jajem i szparagami - doskonała na kolację!


Pyszna i szalenie niskokaloryczna sałatka, która jest źródłem wielu witamin i minerałów. Tego typu sałatki zawsze polecam na lekką kolację, gdyż są bardzo zdrowe i sycące :)


Składniki na porcję:

  • Mix sałat - garść
  • Szparagi zielone - kilka sztuk
  • Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • Rzodkiewki - kilka sztuk
  • Cebula dymka
  • Szczypiorek
  • Jajo - sztuka
  • Sos czosnkowy (jogurt naturalny + czosnek+ sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

  • Szparagi ugotuj (odłam zdrewniałe końce, wstaw do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru tak, aby główki wystawały nad powierzchnie wody, gotuj przez ok. 5 - 10 minut).
  • Jajo ugotuj na twardo lub miękko - przekrój na pół.
  • Warzywa posiekaj i rozłóż na sałacie razem z jajem.
  • Sałatkę polej sosem czosnkowym.

Wartość odżywcza sałatki ze szparagami:

  • Energia: 135 kcal
  • Białko: 11,6 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 8,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 173 mg

Sałatka z jajem i szparagami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze: