Zapraszam na pyszne ciasteczka osłodzone naturalną słodyczą owoców. Bazę stanowią bezglutenowe płatki jaglane - można je zastąpić również innym rodzajem płatków, np. gryczanymi czy owsianymi. Jeśli wybieramy płatki owsiane, a chcemy uzyskać ciasteczka bezglutenowe, na opakowaniu powinien znaleźć się symbol przekreślonego kłosa (wówczas mamy 100% pewność, iż nie są one zanieczyszczone glutenem z innych zbóż).
Składniki (na blaszkę, ok. 16 sztuk):
- Banan - 2 dojrzałe sztuki
- Suszone śliwki - ok. 60g
- Płatki jaglane - 1 i 1/3 szklanki
- Wiórki koksowe - 1/2 szklanki
- Migdały - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Banany zmiksuj na gładkie puree - dodaj do nich posiekane śliwki i ponownie zmiksuj.
- Migdały zmiksuj na drobne kawałeczki.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj ciasto (łyżką lub rękoma) i formuj płaskie, okrągłe ciasteczka.
- Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut (w połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
Wartość odżywcza jednego dużego ciasteczka:
- Energia: 85 kcal
- Białko: 1,9 g
- Tłuszcz: 3,4 g
- Węglowodany: 12,5 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 0 mg
Ciasteczka z płatków jaglanych są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6;
często robię podobne i dodaję do nich to co akurat mam w kuchni :D Pyszne, piękne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńDokładnie! Najważniejsze to mieć bazę czyli banany i płatki, a reszta to już kwestia tego co wpadnie w ręce ;)
UsuńUwielbiam to. I dietetyczne��
UsuńKuszące i prościutkie w wykonaniu. Coś czuję, że powstaną jeszcze w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńPewnie są pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka. Też je własnie często robię bazując na płatkach i bananie, a do tego opcja "na-winie", czyli co mam to dam :D
OdpowiedzUsuńJa również często przygotowuję podobne, ale jeszcze nigdy nie dodałam do nich płatków jaglanych... na pewno są smakowite i lekko chrupiące! :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :-) Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł,
OdpowiedzUsuńmam pytanie: jak długo można je przechowywać ?
pozdrawiam
Szczerze mówiąc nie wiem, u mnie znikły w ciągu dwóch dni ;)
UsuńMam kaszę jaglaną, czy też się nada? Może ją lekko zmiksować?
UsuńUwielbiam tego bloga. Pani wspaniała :-) chce się gotować. Wszystko tu jest smaczne, apetyczne. Super przepisy, super blog. 6+
OdpowiedzUsuńDziękuję pieknie :)
UsuńA czym można zastąpić wiórki kokosowe? Nie przepadam za nimi....
OdpowiedzUsuńMożna dać więcej płatków jaglanych
UsuńYyy może głupio pytanie, ale czy płatki mają być ugotowane czy surowe? Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńSurowe :)
UsuńCzy te ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są twarde? Piekłam je dość długo i cały czas są miękkie. Czy to normalne?
OdpowiedzUsuńTwarde nie są. Bardziej miękkie, gdy ostygną to trochę stwardnieją.
Usuń