Ciasto jest idealne do popołudniowej kawki albo herbatki. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki na tortownicę (22 cm średnicy):
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Drobno starta marchew - 2 szklanki
- Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
- Rodzynki - 4 łyżki
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
- Ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Jaja - 4 sztuki
- Miód - 5 łyżek (więcej jeśli chcemy bardziej słodkie ciasto)
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodaj żółtka i miód - ubijaj jeszcze przez chwilkę.
- Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki - delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. godzinę.
Wartość odżywcza porcji (1/10 tortownicy):
- Energia: 253 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 86 mg
Ciasto marchewkowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Ciasto na pewno idealne... ale ten bez w tle.... mmmm aż czuje jego zapach... :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakuje takie ciasto. Upiekę dzieciakom.
OdpowiedzUsuńwydaje się szybkie i oczywiście pyszne :) przepis zapisany! P.S. Szkoda, że nie ma tu takiej opcji - butona, ikonki - aby kliknąć i mieć ulubione przepisy w jednym miejscu - w swoim wirtualnym przepiśniku :)
OdpowiedzUsuńCzy jeśli nie mam tego - Ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka),
OdpowiedzUsuńto ciasto wyjdzie (całkiem) dobre??? Można pominąć? ;o
Myślę, że bez wanilii też powinno wyjść całkiem dobre :)
UsuńMożna zrobić w formie babeczek? :)
OdpowiedzUsuńJa bym zrobiła ze spokojem ;)
UsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłam je do sobotniej weekendowej luzackiej kawki ;-) przepyszne (zamiast mąki graham użyłam po prostu mąki pełnoziarnistej - nie mogłam nigdzie znaleźć, lecz poszukiwać będe dalej). Czekam na więcej przepisów :-)
OdpowiedzUsuńPiekłaś termobiegiem?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu - piekłam w piekarniku gazowym
UsuńUpieklam je pare dni temu, wyszlo PRZEPYSZNE! Tylko jak dla mnie odrobine za słodkie. Na pewno upieke je jeszcze nie raz ale tym razem zmniejsze ilość miodu ;)
OdpowiedzUsuńTeż miałam wrażenie, że ciut za słodkie, albo że charakterystyczny smak miodu za bardzo się przebija, ale wszystkim smakowało.
UsuńZrobiłam dzisiaj - ale nie wiem czy się upiekło dobrze, choć dość długo trzymałam w piekarniku-jeszcze jest gorące ale w środku takie lepkie jakieś,wilgotne-czy takie ma być? z fotki trudno wywnioskować jaka konsystencja. Może to wyszedł zakalec??
OdpowiedzUsuńCiasto przed pieczeniem było bardzo gęste i zbite.... może jak wystygnie to będzie lepsze..?
Jakoś mnie nie przekonuję te maki razowe... z orkiszowej lepsze mi wychodzą ciasta
Pozdrawiam
Tak, ciasto jest dosyć wilgotne i zbite :)
UsuńMi też wyszło dosyć mokre, ale to akurat na +, bo lubię takie ciasta. Było bardzo smaczne i zdecydowanie nie był to zakalec, chociaż użyłam zbyt dużej formy i miałam taki 1cm placek ;)
UsuńCiasto wyszło wyśmienite - trochę przekombinowałam i połączyłam powyższy przepis ze kilkoma składnikami z przepisu na "ciasto marchewkowe - idealne na święta" ! Zastanawiam się czy zamiast oleju można dodać maślankę:)?
OdpowiedzUsuńJaką bezglutenową mąkę można zastosować do tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńSpróbuj z gryczaną ;) Ja wczoraj robiłam babeczki marchewkowe z gryczaną i wyszły fajowe :)
UsuńCiekawe i szybkie ciasto :-) Pianę powinno ubić się oddzielnie i dodać na końcu do wymieszanych już pozostałych składników. Wtedy jest szansa na bardziej pulchne ciasto :-D
OdpowiedzUsuńMozna jakos zastapic jajka? :) Albo zmniejszyc ilosc?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam w obawie przed pogorszeniem tekstury
Usuń1 jajko zastępuje:
Usuń1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki z amarantusa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody
1/4 szklanki puree ziemniaczanego
1/4 szklanki puree puree dyni
1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek
2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
Słyszałam też o puree z buraków - tzraba by poeksperymentować ;)
Zrobiłam...bardzo smaczne, ale wyszło mi nieco suche. Ciekawe dlaczego? Możliwe, że za długo piekłam (1,10 h)? Dzięki któremu składnikowi staje się bardziej wilgotne? Może dodać go więcej ;)
OdpowiedzUsuńWiększość osób piszę, że jest nieco zbyt wilgotne ;) Możliwe, że za długo przytrzymałaś w piekarniku ;)
UsuńMi tez niestety wyszlo strasznie suche... Zamiast oleju rzepakowego dalam kokosowy i pieklam 55 min, ale w naczyniu do tarty o srednicy 29cm. Czy jesli ciasto rozlozone bylo na wiekszej powierzchni nalezalo je piec krocej?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Monika
możliwe, że za długi czas pieczenia przy niższym cieście.
UsuńAha, zamiast 5 lyzek miodu dalam 3 lyzki syropu z agawy, ale nie sadze, zeby to duzo zmienilo.
OdpowiedzUsuńCiasto świetne! robię kolejny raz :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, tylko intryguje mnie dodawanie miodu w Pani przepisach na ciasta - czy nie traci on swoich prozdrowotnych właściwości powyżej temp. 40 st. C?
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie traci :)
UsuńCzy zamiast oleju może być oliwa z oliwek? Czy wpłynie to jakoś niekorzystnie na smak? Mam w domu mąkę pytlowa czy ewentualnie mogę jej użyć? Jutro poszukam mąki Graham.
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję do wypieków oliwy, ponieważ boję się właśnie, że wpłynie na smak ciasta. Ale jeśli jesteś przyzwyczajona i dodajesz zwykle oliwę do ciast to myślę, że się sprawdzi. Mąka powinna się nadać, choć będzie to już mniej wartościowy wypiek :)
UsuńNiestety nie znalazłam tej mąki. Była pszenna żytnia, razowa, kukurydziana a nawet ryżowa ale graham nieeee było...; ( Dziękuję bardzo za tak szybką odp. Mam wielką ochotę na to ciacho, mąki będę szukać do skutku.
OdpowiedzUsuńTo może być mąka pełnoziarnista, np. z Lubelli. Ostatnio marka Basia wypuściła mąkę graham *na opakowaniu jest napisane "Mąka z pełnego przemiału" :)
UsuńOk. Z lubelli widziałam w sklepie, więc może dziś się uda!!! :) ponownie dziękuję za odpowiedź. Przepisy super! Artykuły bardzo ciekawe i pomocne. Często tu zaglądam. A w mojej kuchni zadomowiły się zdrowe produkty. Dziękuję.
UsuńSuper! :)
UsuńCiasto wyszło bardzo dobre, zaryzykowałam i wykorzystałam odpady marchwi z sokowirówki, bałam się że może wyjdzie za suche ale moje obawy były niepotrzebne. Na pewno jeszcze nieraz upiekę to ciasto, bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńO, dobrze wiedzieć, że odpady z sokowirówki się nadają :)
UsuńCiasto bardzo smaczne :)Piekę kolejny raz i tylko pierwszy raz z mąką graham, a kolejne razy była użyta mąka owsiana i mąka żytnio-razowa zależy jaką akurat mam. Ciasto za każdym razem wyszło i smakowało znakomicie. Paulinko bardzo dziękujemy za kolejny pyszny przepis Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńCzy może być inna mąka zamiast pszennej? Np. Żytnia pełnoziarnista? Mam cukrzycę i staram się unikać mąki pszennej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoże być. Gryczana też powinna się sprawdzić :)
UsuńCzy można użyć mąki owsianej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;)
UsuńIle sztuk marchewek należy użyć?
OdpowiedzUsuńMarchew, marchwi nie równa ;) Tak żeby były 2 szklanki drobno startej (w zależności od wielkości marchewki 2 - 4 sztuki).
UsuńPrzeglądam właśnie Twoje przepisy, by odchudzić troszkę zbliżające się święta :) Ciasto marchewkowe z tego przepisu robiłam wiele razy. W tym roku zastanawiam się nad dodaniem kakao, przyprawy piernikowej i troszkę orzechów do tego polewa z czekolady gorzkiej. Hm? Myślisz, że to dobry pomysł? :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Wyjdzie takie trochę ciasto piernikowe.
UsuńDzień dobry, można zastąpić miód czymś innym?
OdpowiedzUsuńMoże być np. syrop ryżowy albo daktylowy, ale też ksylitol ;)
UsuńWitam, czy jeśli mam zamiar zrobić to ciasto w mniejszej formie, z połowy porcji, powinnam zmniejszyć temperaturę piekarnika i piec tak jak w przepisie przez około godzinę, czy może po prostu piec trochę krócej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że 50 minut będzie ok, ale najlepiej wsadzić patyczek pod koniec pieczenia.
UsuńJa tak Zastanawiam się czy nie spróbować zastąpić oleju rzepakowego zmiksowanym bananem w odpowiedniej proporcji... Wydaje się zdrowiej...
OdpowiedzUsuńNa 99% będzie zakalec :(
UsuńRobię dziś - czy wyjdzie bez wiórków kokosowych? Może wtedy dodać ciut więcej mąki?
OdpowiedzUsuńRaczej mało dietetyczne z miodem i olejem...
OdpowiedzUsuń