Paulina Styś-Nowak dnia 2014/04/29

Dietetyczne Ciasto Marchewkowe: idealne do popołudniowej kawy!


Ciasto jest idealne do popołudniowej kawki albo herbatki. Koniecznie spróbujcie :)

 

Składniki na tortownicę (22 cm średnicy):

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Drobno starta marchew - 2 szklanki
  • Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
  • Rodzynki - 4 łyżki
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
  • Ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Jaja - 4 sztuki
  • Miód - 5 łyżek (więcej jeśli chcemy bardziej słodkie ciasto)


Sposób przygotowania:

  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodaj żółtka i miód - ubijaj jeszcze przez chwilkę.
  • Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki - delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. godzinę.

Wartość odżywcza porcji (1/10 tortownicy):

  • Energia: 253 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 31 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 86 mg


Ciasto marchewkowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

57 komentarzy:

  1. Ciasto na pewno idealne... ale ten bez w tle.... mmmm aż czuje jego zapach... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto. Upiekę dzieciakom.

    OdpowiedzUsuń
  3. wydaje się szybkie i oczywiście pyszne :) przepis zapisany! P.S. Szkoda, że nie ma tu takiej opcji - butona, ikonki - aby kliknąć i mieć ulubione przepisy w jednym miejscu - w swoim wirtualnym przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jeśli nie mam tego - Ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka),
    to ciasto wyjdzie (całkiem) dobre??? Można pominąć? ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez wanilii też powinno wyjść całkiem dobre :)

      Usuń
  5. Można zrobić w formie babeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam je do sobotniej weekendowej luzackiej kawki ;-) przepyszne (zamiast mąki graham użyłam po prostu mąki pełnoziarnistej - nie mogłam nigdzie znaleźć, lecz poszukiwać będe dalej). Czekam na więcej przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłaś termobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Upieklam je pare dni temu, wyszlo PRZEPYSZNE! Tylko jak dla mnie odrobine za słodkie. Na pewno upieke je jeszcze nie raz ale tym razem zmniejsze ilość miodu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam wrażenie, że ciut za słodkie, albo że charakterystyczny smak miodu za bardzo się przebija, ale wszystkim smakowało.

      Usuń
  9. Zrobiłam dzisiaj - ale nie wiem czy się upiekło dobrze, choć dość długo trzymałam w piekarniku-jeszcze jest gorące ale w środku takie lepkie jakieś,wilgotne-czy takie ma być? z fotki trudno wywnioskować jaka konsystencja. Może to wyszedł zakalec??
    Ciasto przed pieczeniem było bardzo gęste i zbite.... może jak wystygnie to będzie lepsze..?
    Jakoś mnie nie przekonuję te maki razowe... z orkiszowej lepsze mi wychodzą ciasta
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto jest dosyć wilgotne i zbite :)

      Usuń
    2. Mi też wyszło dosyć mokre, ale to akurat na +, bo lubię takie ciasta. Było bardzo smaczne i zdecydowanie nie był to zakalec, chociaż użyłam zbyt dużej formy i miałam taki 1cm placek ;)

      Usuń
  10. Ciasto wyszło wyśmienite - trochę przekombinowałam i połączyłam powyższy przepis ze kilkoma składnikami z przepisu na "ciasto marchewkowe - idealne na święta" ! Zastanawiam się czy zamiast oleju można dodać maślankę:)?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaką bezglutenową mąkę można zastosować do tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z gryczaną ;) Ja wczoraj robiłam babeczki marchewkowe z gryczaną i wyszły fajowe :)

      Usuń
  12. Ciekawe i szybkie ciasto :-) Pianę powinno ubić się oddzielnie i dodać na końcu do wymieszanych już pozostałych składników. Wtedy jest szansa na bardziej pulchne ciasto :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Mozna jakos zastapic jajka? :) Albo zmniejszyc ilosc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam w obawie przed pogorszeniem tekstury

      Usuń
    2. 1 jajko zastępuje:

      1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody
      2 łyżki mąki kukurydzianej
      2 łyżki mąki z amarantusa
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody
      1/4 szklanki puree ziemniaczanego
      1/4 szklanki puree puree dyni
      1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek
      2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia
      1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
      Słyszałam też o puree z buraków - tzraba by poeksperymentować ;)

      Usuń
  14. Zrobiłam...bardzo smaczne, ale wyszło mi nieco suche. Ciekawe dlaczego? Możliwe, że za długo piekłam (1,10 h)? Dzięki któremu składnikowi staje się bardziej wilgotne? Może dodać go więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość osób piszę, że jest nieco zbyt wilgotne ;) Możliwe, że za długo przytrzymałaś w piekarniku ;)

      Usuń
  15. Mi tez niestety wyszlo strasznie suche... Zamiast oleju rzepakowego dalam kokosowy i pieklam 55 min, ale w naczyniu do tarty o srednicy 29cm. Czy jesli ciasto rozlozone bylo na wiekszej powierzchni nalezalo je piec krocej?

    Pozdrawiam.

    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe, że za długi czas pieczenia przy niższym cieście.

      Usuń
  16. Aha, zamiast 5 lyzek miodu dalam 3 lyzki syropu z agawy, ale nie sadze, zeby to duzo zmienilo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto świetne! robię kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda pysznie, tylko intryguje mnie dodawanie miodu w Pani przepisach na ciasta - czy nie traci on swoich prozdrowotnych właściwości powyżej temp. 40 st. C?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy zamiast oleju może być oliwa z oliwek? Czy wpłynie to jakoś niekorzystnie na smak? Mam w domu mąkę pytlowa czy ewentualnie mogę jej użyć? Jutro poszukam mąki Graham.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodaję do wypieków oliwy, ponieważ boję się właśnie, że wpłynie na smak ciasta. Ale jeśli jesteś przyzwyczajona i dodajesz zwykle oliwę do ciast to myślę, że się sprawdzi. Mąka powinna się nadać, choć będzie to już mniej wartościowy wypiek :)

      Usuń
  20. Niestety nie znalazłam tej mąki. Była pszenna żytnia, razowa, kukurydziana a nawet ryżowa ale graham nieeee było...; ( Dziękuję bardzo za tak szybką odp. Mam wielką ochotę na to ciacho, mąki będę szukać do skutku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może być mąka pełnoziarnista, np. z Lubelli. Ostatnio marka Basia wypuściła mąkę graham *na opakowaniu jest napisane "Mąka z pełnego przemiału" :)

      Usuń
    2. Ok. Z lubelli widziałam w sklepie, więc może dziś się uda!!! :) ponownie dziękuję za odpowiedź. Przepisy super! Artykuły bardzo ciekawe i pomocne. Często tu zaglądam. A w mojej kuchni zadomowiły się zdrowe produkty. Dziękuję.

      Usuń
  21. Ciasto wyszło bardzo dobre, zaryzykowałam i wykorzystałam odpady marchwi z sokowirówki, bałam się że może wyjdzie za suche ale moje obawy były niepotrzebne. Na pewno jeszcze nieraz upiekę to ciasto, bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dobrze wiedzieć, że odpady z sokowirówki się nadają :)

      Usuń
  22. Ciasto bardzo smaczne :)Piekę kolejny raz i tylko pierwszy raz z mąką graham, a kolejne razy była użyta mąka owsiana i mąka żytnio-razowa zależy jaką akurat mam. Ciasto za każdym razem wyszło i smakowało znakomicie. Paulinko bardzo dziękujemy za kolejny pyszny przepis Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy może być inna mąka zamiast pszennej? Np. Żytnia pełnoziarnista? Mam cukrzycę i staram się unikać mąki pszennej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być. Gryczana też powinna się sprawdzić :)

      Usuń
  24. Czy można użyć mąki owsianej?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile sztuk marchewek należy użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchew, marchwi nie równa ;) Tak żeby były 2 szklanki drobno startej (w zależności od wielkości marchewki 2 - 4 sztuki).

      Usuń
  26. Przeglądam właśnie Twoje przepisy, by odchudzić troszkę zbliżające się święta :) Ciasto marchewkowe z tego przepisu robiłam wiele razy. W tym roku zastanawiam się nad dodaniem kakao, przyprawy piernikowej i troszkę orzechów do tego polewa z czekolady gorzkiej. Hm? Myślisz, że to dobry pomysł? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł :) Wyjdzie takie trochę ciasto piernikowe.

      Usuń
  27. Dzień dobry, można zastąpić miód czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być np. syrop ryżowy albo daktylowy, ale też ksylitol ;)

      Usuń
  28. Witam, czy jeśli mam zamiar zrobić to ciasto w mniejszej formie, z połowy porcji, powinnam zmniejszyć temperaturę piekarnika i piec tak jak w przepisie przez około godzinę, czy może po prostu piec trochę krócej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 50 minut będzie ok, ale najlepiej wsadzić patyczek pod koniec pieczenia.

      Usuń
  29. Ja tak Zastanawiam się czy nie spróbować zastąpić oleju rzepakowego zmiksowanym bananem w odpowiedniej proporcji... Wydaje się zdrowiej...

    OdpowiedzUsuń
  30. Robię dziś - czy wyjdzie bez wiórków kokosowych? Może wtedy dodać ciut więcej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  31. Raczej mało dietetyczne z miodem i olejem...

    OdpowiedzUsuń