Po czwartkowych tłustościach i swawolach mam dla Was zdrową wersję chipsów, po które warto sięgać gdy najdzie ochota na coś do pochrupania przy filmie ;)
Składniki:
- Marchew
- Olej rzepakowy
- Sól, pieprz
*Ja użyłam małej formy dlatego ciasto nie było zbyt wysokie. Rozmiary formy to 25 cm długości, 21 cm szerokości i 6,5 cm wysokości.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i pokrój wzdłuż w cieniutkie paski - ja do tego celu użyłam obieraczki do warzyw.
- Plasterki marchwi rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziły - skrop odrobinką oleju rzepakowego (mniej więcej 1 łyżeczka na 2 marchewki) i oprósz solą i pieprzem.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejsz do 120 stopni C a drzwiczki piekarnika uchyl - piecz przez kolejne 10 minut.
Wartość odżywcza porcji - chipsy z jednej średniej marchewki to ok.:
- Energia: 35 kcal
- Białko: 0,5 g
- Tłuszcz: 2,6 g
- Węglowodany: 2,5 g
- Błonnik pokarmowy: 1,8 g
- Cholesterol: 0 mg
świetny pomysł:) idealne do chrupania na wieczór:)
OdpowiedzUsuńczęsto robię takie chipsy :) są przepyszne
OdpowiedzUsuńnienawidzę jak moja Mama (chociaż rzadko, ale czasem ją napadnie) kupuje czipsy kiedy mamy sobie zrobić seans filmowy! czipsy to ohyda, ale takimi nigdy nie pogardzę! mam nadzieję, że i Mama też :D idealnie Ci się upiekły i przypiekły :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czipsy, ale ostatnio musiałam ograniczyć do 0 :-( Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mmm smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe chipsy i sama często je robię, jesli ktoś z Was nigdy takich nie próbował - polecam gorąco, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie , muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńmam głupi problem, mianowicie mam piekarnik wysuwany i nie mogę zostawić uchylonych drzwiczek. Czy to bardzo niezbędne?
OdpowiedzUsuńMoże być problem z chrupkością bo nie odparuje dobrze woda :(
UsuńWłaśnie się nimi zajadalam. Są mega!!! Dodatkowo użyłam granulowanego czosnku co jeszcze bardziej podkreśliło walory przekaski
OdpowiedzUsuń