Paulina Styś-Nowak dnia 2014/03/01

Zdrowe chipsy? - bardzo proszę!


Po czwartkowych tłustościach i swawolach mam dla Was zdrową wersję chipsów, po które warto sięgać gdy najdzie ochota na coś do pochrupania przy filmie ;)


Składniki:

  • Marchew 
  • Olej rzepakowy 
  • Sól, pieprz


*Ja użyłam małej formy dlatego ciasto nie było zbyt wysokie. Rozmiary formy to 25 cm długości, 21 cm szerokości i 6,5 cm wysokości.

  

 

Sposób przygotowania:

  • Marchew obierz i pokrój wzdłuż w cieniutkie paski - ja do tego celu użyłam obieraczki do warzyw.
  • Plasterki marchwi rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziły - skrop odrobinką oleju rzepakowego (mniej więcej 1 łyżeczka na 2 marchewki) i oprósz solą i pieprzem.
  • Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejsz do 120 stopni C a drzwiczki piekarnika uchyl - piecz przez kolejne 10 minut.


Wartość odżywcza porcji - chipsy z jednej średniej marchewki to ok.:

  • Energia: 35 kcal
  • Białko: 0,5 g
  • Tłuszcz: 2,6 g
  • Węglowodany: 2,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,8 g
  • Cholesterol: 0 mg



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

10 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) idealne do chrupania na wieczór:)

    OdpowiedzUsuń
  2. często robię takie chipsy :) są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. nienawidzę jak moja Mama (chociaż rzadko, ale czasem ją napadnie) kupuje czipsy kiedy mamy sobie zrobić seans filmowy! czipsy to ohyda, ale takimi nigdy nie pogardzę! mam nadzieję, że i Mama też :D idealnie Ci się upiekły i przypiekły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czipsy, ale ostatnio musiałam ograniczyć do 0 :-( Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie zdrowe chipsy i sama często je robię, jesli ktoś z Was nigdy takich nie próbował - polecam gorąco, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają świetnie , muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam głupi problem, mianowicie mam piekarnik wysuwany i nie mogę zostawić uchylonych drzwiczek. Czy to bardzo niezbędne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być problem z chrupkością bo nie odparuje dobrze woda :(

      Usuń
  8. Właśnie się nimi zajadalam. Są mega!!! Dodatkowo użyłam granulowanego czosnku co jeszcze bardziej podkreśliło walory przekaski

    OdpowiedzUsuń