Niby prosta i nie wyszukana sałatka a ciężko się od niej oderwać. Szczerze przyznam, że sama nie wiem o co chodzi - grunt, że smakuje :)
Składniki na porcję:
- Kasza pęczak - 1/4 szklanki
- Papryka - 1/2 sztuki
- Brokuł - 100g
- Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
Dressing - sos ziołowy*:
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Posiekana natka pietruszki - łyżka
- Posiekany szczypiorek - łyżka
- Posiekana mięta - łyżka
- Czosnek - 1/2 ząbka
- Sól, pieprz
*Składniki na 3 porcje.
Sposób przygotowania:
- Kaszę dokładnie opłukaj na sicie i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Brokuły podziel na różyczki i ugotuj.
- Paprykę posiekaj w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
- Przygotuj sos ziołowy - wymieszaj wszystkie składniki i dodaj do sałatki.
Wartość odżywcza porcji z dressingiem (łyżką):
- Energia: 297 kcal
- Białko: 8,2 g
- Tłuszcz: 11,9 g
- Węglowodany: 46,5 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 0 mg
Sałatka z pęczaku jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
wygląda na smaczną:)
OdpowiedzUsuńA czy mogłabym zastąpić kaszę pęczak, jaglaną?:)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, że uzależniająca jak z takimi idealnie dobranymi składnikami :)
OdpowiedzUsuńbo jest pyszna!
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na mały konkurs urodzinowy :)
bardzo apetycznie wygląda, pycha :)
OdpowiedzUsuńz moim ulubionym brokułem :) na pewno mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńP. Paulino sałatka fantastyczna. Po kilku nieudanych podejściach do kaszy pęczak nie miałam zbyt dużych oczekiwań. Od jakiegoś czasu korzystam z Pani przepisów - i powiem szczerze- jeszcze sie nie zawiodłam. Pasztet warzywny w pracy zrobił furorę ;) a mój syn, który zaczął jeść "zielone kolacje" zażyczył sobie na II śniadanie do szkoły sałatki. Życze powodzenia i dalszych sukcesów kulinarnych (i nie tylko;). Pozdrawiam serdecznie czekając na nowe przepisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za komentarz. Dzięki takim opiniom wiem, że to co robię ma sens :)
UsuńMnie również smakowała, polecam naprawdę bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńDokupiłam brakującą miętę i dzisiaj robię na kolacje :)
OdpowiedzUsuńedit. wyszła pyszna :)
Usuń:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam sałatki i lubię w nich przede wszystkim to, że dowolnie można łączyć różne składniki i zawsze wszystko będzie smaczne. Czasem, jak brakuje mi inspiracji na jakieś fajne sałatki, to wchodzę sobie na stronę https://najlepszewkuchni.pl/przepis/*/ i korzystam z dostępnych tam przepisów.
OdpowiedzUsuń