Paulina Styś-Nowak dnia 2014/01/09

Tarta z waniliowym kremem lekkim jak piórko

Tarta waniliowa to jedno z tych ciast, na które można pozwolić sobie nawet na diecie odchudzającej. Porcja tarty dostarcza zaledwie 223 kcal, co wypada bardzo korzystnie w porównaniu do tradycyjnych ciast z kremami z bitej śmietany i mascarpone, których kaloryczność sięga nawet do 400 - 500 kcal.

Jednak największą zaletą tarty jest fakt, iż jest ona niezwykle bogata pod względem wartości odżywczych - nie ujrzysz w niej masy cukru i tłuszczów nasyconych. A jeden kawałeczek jest naprawdę sycący!

 

Składniki:


Spód:
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka owsiana (u mnie zmiksowane płatki owsiane) - 1/2 szklanki
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
  • Woda - 1/2 szklanki
 
Waniliowy krem:
  • Kasza jaglana - 1/2 szklanki
  • Orzechy nerkowca - 1/2 szklanki
  • Suszone daktyle - 100 g
  • Mleko - 3/4 szklanki (w wersji wegańskiej lub w przypadku osób z nietolerancją laktozy napój roślinny)
  • Ziarenka z laski wanilii


Sposób przygotowania:

  • Orzechy i daktyle wrzuć do mleka żeby się namoczyły.
  • Składniki na spód wymieszaj i zagnieć ciasto.
  • Ciastem wyłóż formę na tartę lub spód tortownicy - odstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
  • Po tym czasie spód upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.
  • Kaszę dokładnie opłukaj i ugotuj w wodzie z dodatkiem ziarenek z laski wanilii (warto wrzucić również samą laskę, z której zostały wydłubane ziarenka i wyjąć ją po ostudzeniu kaszy).
  • Gdy kasza ostygnie zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem - jeżeli masz małą miskę w blenderze trzeba będzie rozłożyć to na kilka razy. Warto zacząć od mleka i namoczonych bakalii a następnie dodać kaszę - wraz z wydłużającym się czasem miksowania krem staje się coraz bardziej gładki.

 

Na wierzchu tarty znajdują się czekoladowe gwiazdki, które przygotowałam poprzez rozpuszczenie kilku tafelków gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie czekoladową masę rozprowadziłam cieniutko na papierze do pieczenia a gdy zastygła wycięłam gwiazdki foremkami do ciastek.

 

 

Wartość odżywcza porcji tarty waniliowej (1/10 formy):

  • Energia: 223 kcal
  • Białko: 5,3 g
  • Tłuszcz: 9,6 g
  • Węglowodany: 32,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 0,9 mg


Tarta waniliowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

45 komentarzy:

  1. Czekałam na taki przepis! Tarta wygląda przepysznie, w dodatku krem jest na bazie kaszy! Na 100% zrobię to cudo!
    Mam tylko pytanie, czy zamiast np zmiksowanych otrębów mogłabym dodać do ciasta zmiksowanych orzechów? Albo pół na pół?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu są zmiksowane płatki owsiane :) Myślę, że z orzechami też da radę - trzeba je tylko drobniutko zmiksować.

      Usuń
  2. tak czytam tytuł i się zastanawiam jak też zrobiłaś ten lekki krem? a tu kasza jaglana, wow, zdrowo, pożywnie, a jak smacznie! tarta idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten waniliowy krem to majstersztyk. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam ! Ale u mnie pewnie na 1 nie skończyłoby się.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha!!
    ----------------------------------------------
    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda i pewnie tak też smakuje.Muszę zrobić,jako wielka fanka jaglanki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wczoraj i powiem, że krem rzeczywiście jest przepyszny... i taki lekki. Niestety nie wiem czemu ale mój spód wyszedł twardy i taki bez smaku. Myśłałam, że jak położe krem to trochę zmięknie, skruszy się ale nic. Niewiem co źle zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie spód jest dość twardy - kruchy, ale mi to raczej nie przeszkadza. Jeżeli jednak jest to problem to można go nasączyć odrobiną kawy albo kakao przed nałożeniem kremu. Wówczas z pewnością będzie miększy.

      Jeżeli chcesz, aby uzyskał bardziej wyrazisty smak trzeba by dodać więcej cukru, jednak wydaję mi się, że z kremem całkiem dobrze się komponuje.

      Usuń
    2. Dziękuję za wytłumaczenie. Zapomniałam dodać, że mój jest jeszcze znacznie ciemniejszy niż na zdjęciu? I czy zagniecione ciasto ma mieć konsystencję luźną bardzo, przyklejająco się do rąk czy raczej nie?

      Usuń
    3. Zagniecione ciasto jest raczej elastyczne, ale delikatnie wilgotne. Jeżeli klei się do rąk to warto dodać więcej mąki. Podczas rozkładania ciasta na formę do tarty można odnieść wrażenie, że jest luźne. Właściwie dopiero po odstaniu tej godziny w lodówce staje się zwarte.

      Usuń
  9. ciekawy przepis! z pewnością go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzisiaj upiekłam :) wyszło pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Podpisuję się pod @ Ani Leś - krem jest rozkoszny dla podniebienia, kto lubi jaglaną na pewno się nie rozczaruje tą poezją smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie.. jakiej wielkości jest Twoja forma? Bo pamietam, że jak kiedyś robiłam, to ciasta wystarczyło tylko na połowe formy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Średnica to jakieś 24 - 25 cm. Ciasto ma być bardzo cieniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mógłbym zastąpić laskę wanilii ekstratem, łyżeczką?
    Chciałbym zrobić tartę truskawkową, jakbym zrobił z 2/3 składników na masę byłoby dobrze? Czy lepiej zredukować o połowę? Jeszcze jedno pytanie, kiedy bym musiał te truskawki nakładać?
    Tarta wygląda pysznie, ale teraz sezon na truskawki i grzech ich nie użyć. Z góry dziękuje za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być ekstrakt. Jeśli chodzi o ilość składników na krem to pozostawiłabym taką jak w przepisie, przy czym zwiększyłabym odrobinę ilość mleka tak, aby krem nie był za gęsty. I truskawki wówczas przekrojone na pół powbijałabym na wierzch w krem :)

      P.S. Też będę robić tartę z truskawkami, ale prawdopodobnie na kremie budyniowym :)

      Usuń
    2. Ooo to jeszcze lepiej! Z niecierpliwością czekam na przepis ^^

      Usuń
  15. jaką średnice ma forma ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej Justyś! A mam takie pytanko, zastanawiam się nad zrobieniem tarty: spód z herbatników na to po prostu owoce. I teraz, jak myślisz, bo nie chciałabym do tych herbatników dodawać masła, czy odrobina oliwy by wystarczyła? Czy konieczne jest tutaj masło, aby zbić ciasteczka do siebie. Wolałabym go uniknąć :/

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam - przepyszne!!! Dziękuję za świetny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pani Paulino,
    od jakiegoś już czasu szukam zdrowego przepisu na krem do tortu urodzinowego dla dziecka,
    czy myśli Pani, że ten smakowicie wyglądający krem do Pani tarty by się nadał ?
    jeśli tak, to jakie proporcje na dwie warstwy ? chyba z podwójnych składników lepiej zrobić ?

    ...a może zaskoczy nas Pani jakąś ciekawą propozycją tortu bez kremu budyniowego z masłem i tony tłustej śmietany =]

    byłabym wdzięczna
    pozdrowienia.
    Uwielbiam Pani przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)

      Do tortu ten krem tak średnio mi pasuje. Ale fajnym rozwiązaniem może być krem czekoladowy, coś takiego jak tutaj: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/10/podwojnie-czekoladowe-ciacho-z.html :)

      Usuń
  19. Hej! Od niedawna mam Twój blog na oku i zaczynam od ciast (ciężkie uzależnienie od słodyczy).
    Na pierwszy ogień poszło ciasto z malinami i niestety okazało się totalną porażką. Smak, konsystencja > TRAGEDIA :P
    Problem był w mące, którą użyłam. Mieszkam w UK i nie mogłam nigdzie znaleźć mąki pszennej graham 1850, więc kupiłam wholegrain. Stąd moje pytanie, bardzo chciałabym spróbować powyższy przepis, ale nie wiem jaką mąką mogę zastąpić graham. Jestem totalnie zielona jeśli chodzi o gotowanie, wypieki, więc proszę o poradę. Nie chciałabym wyrzucić kolejnego ciasta.
    Dzisiaj spróbuję przepis na ciasta z płatków owsianych, tutaj chyba nie ma szans żebym coś zepsuła. Przekonam się później ;)

    Pozdrawiam,
    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć,

      Jak najbardziej mąka może być przyczyną nieudanego wypieku ;)

      Nie mam pojęcia jak wygląda angielska mąka z pełnego ziarna, ale może na początek spróbuj pomieszać pół na pół z mąką jasną.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję :) Spróbuję wymieszać. Mam nadzieję, że wyjdzie dobre. Miłej nocy.

      Usuń
  20. A czy mąkę graham mogę zastąpić orkiszową ciemną? Mąż ma cukrzycę więc graham odpada.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy pół szklanki kaszy odmierzyć po ugotowaniu kaszy, czy "na sucho" przed ugotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pół szklanki suschej kaszy (gdyby była ugotowana wtedy w opisie nie byłoby punktu z gotowaniem ;))

      Usuń
  22. Jeszcze jedno pytanie: czy orzechy i daktyle maczać w zimnym mleku, czy ciepłym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętne, w ciepłym będzie szybciej. Jak w zimnym to po prostu można wcześniej namoczyć.

      Usuń
  23. Czy mleko spod moczenia daktyli o orzechów ma znaleźć się w miksowanym kremie?

    OdpowiedzUsuń