Zapraszam na dużo lżejszą wersję ciasta z kemem, którą przygotowałam na minione święta. Zarówno owoce jak i smak galaretki można dowolnie zmieniać w zależności od sezonu i ochoty ;)
Składniki na tortownicę lub małą brytfankę:
Ciasto:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 i 1/2 szklanki
- Jogurt naturalny - 100g
- Jaja - 3 sztuki
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Ziarenka z jednej laski wanilii
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - ok. 1/2 szklanki
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
"Krem":
- Jogurt naturalny - szklanka
- Galaretka pomarańczowa - opakowanie
- Woda - szklanka
"Werzch":
- Pomarańcza - 2 sztuki
- Galaretka pomarańczowa - opakowanie
- Woda - szklanka
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewamy mąkę - dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie mieszamy.
- Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy galaretki w połowie ilości wody z opakowania, czyli 1 galaretka na 1 szklankę i odstawiamy do momentu aż galaretka powoli zacznie tężeć.
- Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę.
- Rozrobione i lekko stężałe galaretki dzielimy na pół (mają być dwie szklanki).
- Jedną szklankę miksujemy na puszystą masę z zimnym jogurtem naturalnym i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce, aby bardziej stężała.
- Gdy jogurtowa masa będzie odpowiednio ściągnięta przekładamy ją na rozkrojone ciasto i równo rozsmarujemy - przykrywamy delikatnie drugą połową ciasta.
- Na wierzchu rozkładamy plastry pomarańczy i wylewamy drugą szklankę galaretki tak aby w całości pokryła owoce.
- Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Wartość odżywcza porcji ciasta pomarańczowego (mała kostka, 1/20 formy):
- Energia: 178 kcal
- Białko: 6,7 g
- Tłuszcz: 6,5 g
- Węglowodany: 158 g
- Błonnik pokarmowy: 2,2 g
- Cholesterol: 26,8 mg
Ciasto pomarańczowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
świetne ciasto! :) ja w mojej modyfikacji użyłam ksylitolu, a zamiast galaretki - 100% sok z pomarańczy+żelatyna+ksylitol. Wyszło super :) jeszcze pokombinowałam i zrobiłam pół na pół z mąką żytnią pełnoziarnistą i też fajnie smakuje. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńDlaczego tak mało komentarzy? to ciasto wygląda rewelacyjnie. Od samego czytania chce się je jeść Dziękuję za przepis, na pewno wykorzystam w najbiliższym czasie. Pozdrawiam autorkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! :) Również pozdrawiam!
Usuńnie bardzo dietetyczne ...
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada pysznie:) a jakiej wielkości ma byc forma do pieczenia?
OdpowiedzUsuńForma miała długość 25 cm, szerokość 21 cm i wysokość 6 cm ;)
UsuńBardzo smaczne i proste ciasto.
OdpowiedzUsuńCo można dodać do ciasta zamiast soku z pomarańczy i startej skórki z pomarańczy?
OdpowiedzUsuńZe skórki można zrezygnować, ale sok bym zostawiła - nadaje fajny aromat ;)
UsuńMi to by na pewno posmakowało :D
OdpowiedzUsuńCiasto super wczoraj zrobiłam tylko wyszedł mi zakalec i tak się zastanawiam od czego? Czy składniki na ciasto mieszam mieszam mikserem czy recznie?
OdpowiedzUsuńHmm, może za krótko piekłaś (duże znaczenie ma też piekarnik, w niektórych trzeba trochę dłużej a w innych krócej).
UsuńCiasto mieszałam ręcznie.
A ja wymieszałam mikserem... to już wiem gdzie zawiniłam. Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńW smaku i tak pyszne!
W podliczeniu makroskładników w węglowodanach mamy jakiś błąd :)
OdpowiedzUsuńCzy można zamienić spód np na kruchy albo jakiś z płatkami owsianymi?
OdpowiedzUsuńTylko tu nie ma jako takiego spodu - ciasto jest bardziej w stylu biszkoptu ;)
UsuńDziś zrobiłam te ciasto pychotka naprawdę polecam.
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki orkiszowej i rewelacja:)
Dziękuję za komentarz :)
UsuńCo bym nie robiła za każdym razem wychodzi mi zakalec :(
OdpowiedzUsuńJakiej używasz mąki?
UsuńPszenna pełnoziarnista typ 1850
UsuńCzy zamiast oleju można dać olej kokosowy
OdpowiedzUsuńtak, wcześniej trzeba go roztopić.
UsuńCiągle do niego wracam
OdpowiedzUsuńSmakuje pysznie
Łatwe do zrobienia
Super,dziękuję za przepis