Paulina Styś-Nowak dnia 2014/01/07

Dietetyczne ciasto z pomarańczą

Zapraszam na dużo lżejszą wersję ciasta z kemem, którą przygotowałam na minione święta. Zarówno owoce jak i smak galaretki można dowolnie zmieniać w zależności od sezonu i ochoty ;) 

 

 

Składniki na tortownicę lub małą brytfankę:


Ciasto:
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 i 1/2 szklanki
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Jaja - 3 sztuki
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Ziarenka z jednej laski wanilii
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - ok. 1/2 szklanki
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
 
"Krem":
  • Jogurt naturalny - szklanka
  • Galaretka pomarańczowa - opakowanie
  • Woda - szklanka

"Werzch":
  • Pomarańcza - 2 sztuki
  • Galaretka pomarańczowa - opakowanie
  • Woda - szklanka


Sposób przygotowania:

  • Do miski przesiewamy mąkę - dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie mieszamy.
  • Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy galaretki w połowie ilości wody z opakowania, czyli 1 galaretka na 1 szklankę i odstawiamy do momentu aż galaretka powoli zacznie tężeć.
  • Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę.
  • Rozrobione i lekko stężałe galaretki dzielimy na pół (mają być dwie szklanki).
  • Jedną szklankę miksujemy na puszystą masę z zimnym jogurtem naturalnym i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce, aby bardziej stężała.
  • Gdy jogurtowa masa będzie odpowiednio ściągnięta przekładamy ją na rozkrojone ciasto i równo rozsmarujemy - przykrywamy delikatnie drugą połową ciasta.
  • Na wierzchu rozkładamy plastry pomarańczy i wylewamy drugą szklankę galaretki tak aby w całości pokryła owoce.
  • Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

 

 

Wartość odżywcza porcji ciasta pomarańczowego (mała kostka, 1/20 formy):

  • Energia: 178 kcal
  • Białko: 6,7 g
  • Tłuszcz: 6,5 g
  • Węglowodany: 158 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,2 g
  • Cholesterol: 26,8 mg


Ciasto pomarańczowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

24 komentarze:

  1. świetne ciasto! :) ja w mojej modyfikacji użyłam ksylitolu, a zamiast galaretki - 100% sok z pomarańczy+żelatyna+ksylitol. Wyszło super :) jeszcze pokombinowałam i zrobiłam pół na pół z mąką żytnią pełnoziarnistą i też fajnie smakuje. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego tak mało komentarzy? to ciasto wygląda rewelacyjnie. Od samego czytania chce się je jeść Dziękuję za przepis, na pewno wykorzystam w najbiliższym czasie. Pozdrawiam autorkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie bardzo dietetyczne ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyglada pysznie:) a jakiej wielkości ma byc forma do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma miała długość 25 cm, szerokość 21 cm i wysokość 6 cm ;)

      Usuń
  5. Bardzo smaczne i proste ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. Co można dodać do ciasta zamiast soku z pomarańczy i startej skórki z pomarańczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze skórki można zrezygnować, ale sok bym zostawiła - nadaje fajny aromat ;)

      Usuń
  7. Mi to by na pewno posmakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto super wczoraj zrobiłam tylko wyszedł mi zakalec i tak się zastanawiam od czego? Czy składniki na ciasto mieszam mieszam mikserem czy recznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, może za krótko piekłaś (duże znaczenie ma też piekarnik, w niektórych trzeba trochę dłużej a w innych krócej).

      Ciasto mieszałam ręcznie.

      Usuń
  9. A ja wymieszałam mikserem... to już wiem gdzie zawiniłam. Dziękuję za odpowiedź.
    W smaku i tak pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. W podliczeniu makroskładników w węglowodanach mamy jakiś błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można zamienić spód np na kruchy albo jakiś z płatkami owsianymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko tu nie ma jako takiego spodu - ciasto jest bardziej w stylu biszkoptu ;)

      Usuń
  12. Dziś zrobiłam te ciasto pychotka naprawdę polecam.
    Użyłam mąki orkiszowej i rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co bym nie robiła za każdym razem wychodzi mi zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy zamiast oleju można dać olej kokosowy

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciągle do niego wracam
    Smakuje pysznie
    Łatwe do zrobienia
    Super,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń