Składniki na 3 porcje:
- Gęsty jogurt naturalny - 6 łyżek
- Pierniczki - 3 sztuki
- Suszone daktyle - 6 sztuk
- Laska wanilii - ziarenka z 1/2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, przekładamy do kieliszków/pucharków, oprószamy pokruszonymi pierniczkami i wiórkami gorzkiej czekolady i... gotowe!
Wartość odżywcza deseru pierniczkowego:
- Energia: 109 kcal
- Białko: 3,5 g
- Tłuszcz: 2,2 g
- Węglowodany: 19 g
- Błonnik pokarmowy: 1,5 g
- Cholesterol: 9,5 mg
Deser pierniczkowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Ale musi ten deser być obłędny ! Uwielbiam takie pierniczkowe smaki :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo ;) A deser jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, jak ktoś nie lubi pierników a'la suchary :D
OdpowiedzUsuńznakomity pomysł na zdrowszy świąteczny deser! tym bardziej podoba mi się słodycz daktyli ;)
OdpowiedzUsuńSzybko i łatwo można przyrządzić taki pyszny świąteczny deser :) Super.
OdpowiedzUsuńświetny deser! zagości na moim stole w pierwszy dzień Świąt ;)
OdpowiedzUsuń