Paulina Styś-Nowak dnia 2013/12/18

Pierogi z makiem na wigilijny stół


Pierogi te są świetnym źródłem wapnia - pokrywają aż połowę dziennego zapotrzebowania organizmu. Wszystko dzięki obecności maku, który zawiera aż 1266 mg wapnia w 100 g (więcej niż niejeden ser żółty!). Dlatego po potrawy z makiem powinny sięgać szczególnie osoby z niedoborami tego pierwiastka. I to nie tylko z okazji świąt :)


Składniki na 20 pierogów:


Ciasto:
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
  • Ciepła woda - szklanka
  
Farsz:
  • Mak - 100g
  • Mleko - szklanka
  • Laska wanilii - sztuka
  • Suszone figi - 100g
  • Rodzynki - 100g
  • Migdały - 50g
  • Cynamon - łyżeczka


Sposób przygotowania:

  • Suszone owoce i migdały zalewamy wodą - namaczamy przez co najmniej 2 godziny.
  • Mak gotujemy w szklance mleka z dodatkiem ziarenek z laski wanilii przez ok. 30 minut.
  • Z bakalii odlewamy wodę.
  • Ostudzony mak mieszamy razem z bakaliami i cynamonem - mielimy w maszynce lub dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
  • Gotowy farsz odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinkę.
  • Zagniatamy elastyczne ciasto powoli dolewając letnią wodę do mąki.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszy i dokładnie zlepiamy.
  • Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 4 minuty.


Pierogi podałam z jogurtem naturalnym i cynamonem.

 

 

Wartość odżywcza 5 sztuk świątecznych pierogów z makiem:

  • Energia: 415 kcal
  • Białko: 13,3 g
  • Tłuszcz: 17g
  • Węglowodany: 52 g
  • Błonnik pokarmowy: 13 g
  • Cholesterol: 2,2 mg


Świąteczne pierogi z makiem są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

5 komentarzy:

  1. Te z makiem mnie kuszą ! Strasznie chcę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maaaaaaak <3 Już kocham ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, myślałam, że to jakiś tajemny przepis mojej rodziny, a tu proszę ;) jednak ktoś jeszcze zajada się tymi pysznościami!

    OdpowiedzUsuń
  4. coś mi się wydaje, że te pierożki zrobię jeszcze przed świętami! <3

    OdpowiedzUsuń