Pierogi te są świetnym źródłem wapnia - pokrywają aż połowę dziennego zapotrzebowania organizmu. Wszystko dzięki obecności maku, który zawiera aż 1266 mg wapnia w 100 g (więcej niż niejeden ser żółty!). Dlatego po potrawy z makiem powinny sięgać szczególnie osoby z niedoborami tego pierwiastka. I to nie tylko z okazji świąt :)
Składniki na 20 pierogów:
Ciasto:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Ciepła woda - szklanka
Farsz:
- Mak - 100g
- Mleko - szklanka
- Laska wanilii - sztuka
- Suszone figi - 100g
- Rodzynki - 100g
- Migdały - 50g
- Cynamon - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Suszone owoce i migdały zalewamy wodą - namaczamy przez co najmniej 2 godziny.
- Mak gotujemy w szklance mleka z dodatkiem ziarenek z laski wanilii przez ok. 30 minut.
- Z bakalii odlewamy wodę.
- Ostudzony mak mieszamy razem z bakaliami i cynamonem - mielimy w maszynce lub dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
- Gotowy farsz odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinkę.
- Zagniatamy elastyczne ciasto powoli dolewając letnią wodę do mąki.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszy i dokładnie zlepiamy.
- Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 4 minuty.
Pierogi podałam z jogurtem naturalnym i cynamonem.
Wartość odżywcza 5 sztuk świątecznych pierogów z makiem:
- Energia: 415 kcal
- Białko: 13,3 g
- Tłuszcz: 17g
- Węglowodany: 52 g
- Błonnik pokarmowy: 13 g
- Cholesterol: 2,2 mg
Świąteczne pierogi z makiem są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Te z makiem mnie kuszą ! Strasznie chcę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńMaaaaaaak <3 Już kocham ten przepis :)
OdpowiedzUsuńooo, myślałam, że to jakiś tajemny przepis mojej rodziny, a tu proszę ;) jednak ktoś jeszcze zajada się tymi pysznościami!
OdpowiedzUsuńcoś mi się wydaje, że te pierożki zrobię jeszcze przed świętami! <3
OdpowiedzUsuń