Składniki na 4 sztuki:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 1 i 1/2 szklanki
- Mąka pszenna jasna (typ 650) - 1 i 1/2 szklanki
- Przegotowana letnia woda - szklanka
- Drożdże (świeże) - 20 gram
- Cukier - łyżeczka
- Sól - łyżeczka
- Ulubione ziarna do posypania: słonecznik, dynia, mak, len
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn – do ¼ szklanki letniej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i rozkruszamy drożdże – odstawiamy na 8 – 10 minut do wyrośnięcia zaczynu.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałą część wody, sól oraz drożdże – mieszamy.
- Wyrzucamy ciasto na stolnicę i zagniatamy przez kilka minut.
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce co najmniej na godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy ja na 6 części – z każdej formujemy paluchy, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
- Po tym czasie bułeczki smarujemy odrobiną mleka i posypujemy ziarnami, które lekko wciskamy w ciasto.
- Bułeczki pieczemy w temp 190˚C przez ok. 25 minut.
Wartość odżywcza jednego palucha pełnoziarnistego:
- Energia: 255 kcal
- Białko: 9,8 g
- Tłuszcz: 3,3 g
- Węglowodany: 51,5 g
- Błonnik pokarmowy: 5,5 g
- Cholesterol: 0 mg
Paluchy pełnoziarniste są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;
wyglądają cudownie ;d
OdpowiedzUsuńpyszne zdrowe domowe paluchy - mniam !
OdpowiedzUsuńKolejny dzień i znowu je robię. Polecam wszystkim! :)
OdpowiedzUsuńCzy te paluchy to w smaku jak zwykłe bułki czy jak słodkie? Chciałabym je sobie przygotować na następny tydzień jako kanapki do pracy w połączeniu z warzywami i Twoją 100% kurczakową wędliną:)
OdpowiedzUsuńJak zwykłe bułki ;)
Usuńtyp mąki 1850 może być?
OdpowiedzUsuńMoże być :)
Usuńupiekłam 8 sporych bułek :) użyłam mąki typu 480 i 1850. Podczas wyrabiania ciasta strasznie się ono kleiło więc musiałam dosypać trochę mąki. Piekłam około 30 minut, ładnie wyrosły :) Tylko w ogóle nie mogłam ich odkleić od papieru do pieczenia :/ Oderwałam razem z nim, więc aby zjeść bułkę trzeba odkroić spód ;/ nie wiem co mogło pójść nie tak...? Ale w smaku bardzo dobre, posypałam je słonecznikiem, sezamem i lnem ;) Ogólnie jestem zadowolona, tylko ten papier ;P
OdpowiedzUsuńHmm.. nie mam pojęcia, może kwestia różnicy w mące? A jak sprawdza się ten papier w innych wypiekach? Niektóre papiery są za mało "natłuszczone" przez co przywierają do wypieków.
Usuńw sumie raz jak robiłam pizzę też mialam problem z jej odklejeniem, więc to może kwestia tego papieru ;) Co zrobić następnym razem? moze posmarować trochę papier masłem/olejem?
OdpowiedzUsuńAa i jeszcze mam pytanie - ile bułki mogą leżeć w chlebaku? można je zamrozić?
Najlepiej zmienić papier ;) Myślę, że tak jak normalne pieczywo 2 - 3 dni mogą leżeć. Bułeczek nie mroziłam jeszcze ;)
Usuńmoje już dziś są średnio świerze ;c zamroziłam 4 na próbę :)
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnośnie ilości bułek 4 czy 6, w nagłówku jest 4 a w treści przepisu 6?
pozdrawiam
racja ;) 4 gdy chcemy zrobić duże paluchy, a 6 gdy mniejsze, albo okrągłe bułeczki
UsuńWyszło super ale to mój debiut w robieniu pieczywa, mam nadzieję że następne będą równie udane. Mam pytanie czy ziarna można dodać również do środka i w którym momencie je dodać? Czy eksperymentowała Pani z zakwasem zamiast drożdży (lub z drożdżami), bo brakuje mi troszkę tego kwaśnego posmaku. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTak, ziarna można dodać też do środka (dodajemy je razem z mąką i pozostałymi składnikami). Niestety z zakwasem jeszcze nie eksperymentowałam (zbieram się i zbieram...) ;)
UsuńPozdrawiam!
Czy mąkę pszenną jasną mogę zamienić na mąkę grahamową albo owsianą? I czym mogę zamienić cukier ponieważ staram się go unikać w mojej kuchni.
UsuńRaczej nie stosuje się 100% mąki pełnoziarnistej do wypieku bułek (już przy stosunku pół na pół są ciężkie i nie wyrastają zbyt mocno). Cukier stanowi tutaj tylko pożywkę dla drożdży i są to bardzo malutkie ilości :)
UsuńRozumiem...czyli istnieje ryzyko, że bułeczki nie wyjdą jeżeli zamienię na inną mąkę a zamiast cukru dam miód? Chodzi o to, że ją po prostu takich rzeczy nie kupuje bo nie są potrzebne i kupować dla jednej łyżeczki 1,5 szklanki mi się nie opłaca. :-\
UsuńMiód zamiast cukru może być. Mąkę pszenną z przepisu zamień na owsianą. Bułeczki powinny wyjść, ale trzeba się nastawić, że będą to mocno sycące, zbite buły :)
UsuńZrobiłam według przepisu - wyszły, smakują- będę od czasu do czasu je robić :)
OdpowiedzUsuńGrażyna 19 października 2016 06:34
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam te bułeczki ale z mąki orkiszowej dodałam pomidory suszone w oleju z ziołami przepyszne
Z pomidorami suszonymi muszą być pyszne :)
UsuńCzy można użyć drożdży suchych? Jeśli tak to ile g? Dziękuję
OdpowiedzUsuńMyślę, że całe opakowanie ;)
UsuńCzyli 7 g tak?
UsuńZrobiłam bułeczki, wyszły przepyszne. Dziękuję za twoje przepisy l, są rewelacyjne
OdpowiedzUsuń