Składniki na 4 porcje:
- Ser twarogowy chudy - 125g
- Banan - sztuka
- Jajo - sztuka
- Mąka ziemniaczana - płaska łyżka
- Suszone daktyle - 5 sztuk
- Cukier z prawdziwą wanilią - łyżka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
- Wylewamy do silikonowych foremek na babeczki lub innych wyłożonych papierem do pieczenia.
- Serniczki pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut.
- Gdy ostygną (najlepiej w piekarniku żeby nie opadły) wyjmujemy na talerzyk i podajemy z dowolną polewą lub bez - u mnie kakaowa (gorzkie kakao + miód)
Wartość odżywcza bananowego mini serniczka (bez polewy):
- Energia: 102 kcal
- Białko: 8,6 g
- Tłuszcz: 1,7 g
- Węglowodany: 13,6 g
- Błonnik pokarmowy: 0,5 g
- Cholesterol: 54,6 mg
Mini serniczki bananowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
Ah wszamałbym :D
OdpowiedzUsuńale cuda,zrobię jutro,bo mam kostkę sera i jakoś się zabrać do niej nie mogę :)) poza tym kocham przepisy typu"zmiksuj wszystko":)
OdpowiedzUsuńextra przepis :)
mogę dać przepis u siebie na blogu?podlinkuję do Ciebie :)
jasne, nie ma problemu :)
Usuńwow, brzmi super :) a te daktyle można wymienić np na miód? bo rozumiem, że one do osłodzenia? i mąka musi być ziemniaczana? ;)
OdpowiedzUsuńtak, daktyle do osłodzenia zamiast cukru czy miodu - ostateczni można zamienić ;) Można spróbować z mąką kukurydzianą ;)
UsuńCzy daktyle są niezbędne? Można dać coś innego? :D
OdpowiedzUsuńDaktyle są do osłodzenia - ostatecznie można dać cukier tudzież inne słodzidło ;)
UsuńWyglądają naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńtakie mini serniczki to idealny pomysł na zdrowy deser, ale myślę, że i jako pyszne śniadanie się sprawdzą ! świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńciekawe co mi wyjdzie, mieszkam z granica i nie mam typowo polskiego, chudego twarozku... :( Powiedz mi tylko prosze, jak wy miksujecie daktyle, bo blenderem nie zmiksowal mi sie ani jeden - a staralalm sie jak moglam...
OdpowiedzUsuńJa daktyle zwykle najpierw siekam i wrzucam do blendera razem z czymś rzadkim albo wodnistym, np. bananem, jogurtem, mlekiem - w zależności od tego co mam dać do potrawy. Wtedy idą jak po maśle ;)
Usuńbabeczki i tak wyszly wspaniale :) Dziekuje!
UsuńWyglądają ekstra, możesz napisać coś więcej o tej polewie? W jakich proporcjach dać kakao do miodu, czy miód ma być jakiś specjalny? Jestem kulinarną ofiarą i póki co na Twoim blogu robię pierwsze kroki stąd ta masa pytań.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Miód nie musi być specjalny, może być wielokwiatowy. Nie mam specjalnych proporcji, do 1/2 łyżeczki miodu dodałam tyle kakao, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ;)
UsuńDziękuję!
UsuńPs.
Świetny blog, naprawdę masz honory pierwszej osoby która "zmusiła mnie" do gotowania.
Bardzo mi miło ;)
UsuńWłaśnie zrobiłam i mam pytanie: jakiej one konsystencji powinny być w środku? Piekłam aż 30 minut (wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika), góra i dół są już mocno przypieczone, a w środku nadal płynne..
OdpowiedzUsuńPowinny mieć stałą konsystencję. Jakie sera użyłaś?
UsuńJakiego*
UsuńWydaje mi się, że ser nie był chudy tylko półtłusty, może to dlatego. Tak czy inaczej - część została zjedzona kiedy wszyscy komisyjnie próbowali, czy rzeczywiście są niedopieczone, czy tylko mnie się tak wydaje, po kolejnych 15 minutach w piekarniku znów wszyscy spróbowali i na wieczór do kawy zostały tylko dwa. :D
Usuńczy zamiast banana można użyć czegoś innego. W twoich przepisach często one goszczą bardzo je lubię, ale obawiam się że w końcu mogą się znudzić więc szukam alternatyw :).
OdpowiedzUsuńTutaj raczej nie zamieniałabym banana, gdyż wpływa on zarówno na smak jak i konsystencję ;)
Usuńzrobiłam, smak mocno bananowy, osobiście bardziej do mnie przemawia tradycyjny smak sernika :)
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe, tak słodkie, że nie potrzeba polewy. Faktycznie b/mocno bananowe, także nie nastawiać się na typowy smak sernika to będzie smakowało wyśmienicie :) Zamiast ziemniaczanej dałam kukurydzianą.
OdpowiedzUsuńJak zrobic taka polewe?
OdpowiedzUsuńWymieszał miód z gorzkim kakao ;)
UsuńMam pytanie, czy masa mocno wyrasta? Wystarczy, że napełnię papiloty standardowo do 3/4 wysokości?
OdpowiedzUsuńMasa nie wyrasta mocno :)
Usuńczy zamiast twarogu można spróbować z jogurtem nauturalnym?
OdpowiedzUsuńmasa będzie za rzadka ;)
UsuńPiekłaś z termoobiegiem? :)
OdpowiedzUsuńbez ;)
UsuńCześć! Robiłam juz milion razy- pycha moje ulubione ciasto/deser po prostu uwielbiam! Chce zrobic na urodziny ciasto i mam problem, nie umiem oszacować o ile powiekszyć porcje:/ jeżeli chce zrobic cała duża blachę?
OdpowiedzUsuńJak na dużą blachę to pewnie z ok. 1 kg sera, czyli wszystko razy 8. Tylko nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Gdy robię normalny sernik to stosuję trochę inne proporcje i zamiast daktyli używam ksylitolu :)
UsuńA wtedy piec go w kompieli żeby wyszedł płaski?;)
UsuńJa robię sernik tak (przy czym to na taką mniejszą blaszkę lub keksówkę): na 750g twarogu daję 4 jajka, 3/4 szkl. ksylitolu, łyżkę zmielonej wanilii, łyżkę mąki ziemniaczanej. Piękę zmniejszając stopniowo temperaturę: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, następne 10 minut w 170, następne 10 w 160 i na koniec w 150 przez ok. 45 minut. Zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Nic nie opada. W kąpieli wodnej nigdy nie piekłam, ale może wyszedł bardziej wilgotny..
UsuńCzy można użyć serka homogenizowanego miss talia?
OdpowiedzUsuńNie znam tego serka ;)
UsuńZamieniłam mąkę na kukurydzianą i dałam małe banany, więc smak wyszedł mi bardziej sernikowy niż bananowy. Taki efekt chciałam i są przeepyszne :) Na pewno zrobię kolejny raz!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że modyfikacje wyszły na plus!
UsuńWłaśnie zrobiłam i są przepyszne (zamiast daktyli użyłam żurawiny, pycha)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMam pytanie czy masę mam lać do foremek do pełna czy w połowie ?
OdpowiedzUsuńdo 3/4 ;)
Usuń