Składniki:
- Kasza gryczana - 50g
- Pieczarki - 300 - 400 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sok z cytryny - łyżka
- Przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Pieczarki oraz czosnek kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego (nie dłużej jak 5 minut).
- Ostudzoną kaszę i pieczarki miksujemy miksujemy blenderem z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego - dopraw do smaku.
Wartość porcji pasty pieczarkowej (2 łyżki):
- Energia: 76 kcal
- Białko: 3,3 g
- Tłuszcz: 3,6 g
- Węglowodany: 7,6 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 0 mg
Pasta pieczarkowo - gryczana jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: D, E, B2, PP;
Uwielbiam takie smarowidła, a szczególnie z kaszą gryczaną w roli głównej ;) Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńa inna kasza moze byc? np jeczmienna?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, jęczmienna albo jaglana też si`e nadadzą ;)
Usuńale naprawde nie dluzej niz 5 minut? Pieczarki beda jeszcze surowe podejrzewam...
UsuńChodzi o to żeby pieczarki nie puściły za dużo wody i pasta miała faktycznie smak pieczarek :)
UsuńO, to może być pyszne! :) I jakie zdrowe - kasza i olej rzepakowy to dwa super-produkty w diecie. Oba świetnie wpływają na zdrowie i samopoczucie.
OdpowiedzUsuńto jest cudowny przepis, nie pomyślałam, że z kaszy gryczanej można zrobić smarowidło! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjak długo można przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńdo 3 - 4 dni ;)
UsuńRewelacja, pyszne jak u mamy :)
OdpowiedzUsuń