Paulina Styś-Nowak dnia 2013/11/21

Pyszne pęczotto pełne witamin i minerałów

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza pęczak - szklanka
  • Pieczarki - 300 g
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cukinia - sztuka
  • Marchew sztuka
  • Natka pietruszki
  • Bulion (doprawiony wywar z warzyw lub warzywno - drobiowy) - ok. 1 litra
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • Starty parmezan - opcjonalnie 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę - dusimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
  • Kaszę opłukujemy i dodajemy do podsmażonej cebuli i pieczarek - przez 3 minuty podsmażamy mieszając co chwilkę.
  • Na patelnię wlewamy pierwszą chochelkę bulionu - mieszamy co jakiś czas. Gdy kaszą "wchłonie bulion" dolewamy następną i tak za każdym razem aż kasza będzie odpowiednio miękka ;)
  • Między drugą a trzecią chochlą do kaszy dorzucamy startą posiekaną cukinię i marchew.
  • Na koniec dorzucamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Kto ma pod ręką parmezan również dodaje ;)

 

Wartość porcji pęczotto z warzywami:

  • Energia: 489 kcal
  • Białko: 27,7 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 49 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • Cholesterol: 68 mg


Pęczotto z warzywami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

29 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie proste dania :)
    Czy będzie można spodziewać się na blogu jakiś odchudzonych wersji świątecznych potraw i wypieków? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę rzucać pomysły! Zobaczymy co da się zrobić - czekam na nowy aparat więc na pewno będę więcej działać w kuchni i więcej wstawiać przepisów ;)

      Usuń
    2. Chętnie zobaczyłabym jakieś przepisy na dietetyczne ciasteczka/pierniczki :)

      Usuń
    3. Pierniczki będą na pewno ;) Już robiłam w tamtym roku ale jakoś tak wyszło, że w końcu nie wstawiłam na bloga.

      Usuń
  2. Narobiłaś mi ochotę na taki pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak pysznie i jaki świetny ten Twój blog dodaję do obserwowanych i będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może wypróbuję ten przepis, ale jest kilka na Twoim blogu, które zrobię na pewno! :) Tarta bananowa (plus, że bez użycia piekarnika!), dietetyczny kebab i pasta tuńczykowa pójdą w ruch jako pierwsze! Dodajesz świetne przepisy na pewno będę wpadać częściej :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  5. A zamieściłabyś kiedyś przepis na dobry bulion? Mam na myśli proporcje. Bo domyślam się, że niewskazane jest pomaganie sobie kostkami rosołowymi itp.? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To u mnie dziś na obiad! Szybko się robi, smak rewelacja. Pęczak najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,również gratuluję bloga.Korzystam z niego bardzo często. Potrawy podane przez Panią wszystkim smakują. Czy mogę mieć nadzieję na przepisy z bobu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak przyjdzie sezon to na pewno coś pomyślę :)

      Póki co bób wpadł mi do takiej sałatki: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/07/bob-wyladowa-w-saatce-z-feta.html

      Dziękuję za miły komentarz!

      Usuń
  8. Pęczotto wyszło znakomite, pychota obiadek, wypróbowaliśmy z mamą kilka już przepisów z tego boga:) wszystkie bardzo nam smakowały Dzięki Paulinko

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło pyszne, ale mam pytanie - skąd się wzięła aż tak duża kaloryczność? Ważąc i licząc wyszło mi maks. 350kcal. Ile g kaszy przypada np na porcję?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zima obecnie, no prawie wiosna. Czym mogę zastąpić cukinię? Bardzo lubię ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być dynia, lub po prostu pomijamy cukinię ;)

      Usuń
    2. Dziękuję, muszę wypróbować z dynią. *-*
      P.S. potrzebuję porady jak żywić 9 -letniego sportowca, jak się zgłosić do Pani?

      Usuń
    3. Obecnie nie prowadzę poradnictwa - przebywam na urlopie macierzyńskim ;)

      Usuń
  11. czy cukinia ma być starta na tarce, czy pokrojona w kostkę:)?

    OdpowiedzUsuń
  12. To pęczotto dziś u mnie na obiad. Bez pieczarek, bo syn by nie jadł 😞 Podam do tego rybę z piekarnika pod panierką ze ze zmielonych pestek dyni. Już pachnie, już mi slinka cieknie 😉

    OdpowiedzUsuń
  13. ile porcji wychodzi z podanych w przepisie składników?

    OdpowiedzUsuń
  14. Z pewnością znajdą sie tutaj osoby, które nie mają czasu na gotowanie posiłków w domu. Dlatego polecam Wam oferte https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-warszawa - moim zdaniem najlepszy catering dietetyczny w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeśli chodzi o temat witamin i minerałów to jak najbardziej uważam, że warto jest je przyjmować. Od siebie mogę wam podpowiedzieć, że wszystkie niezbędne znajdziecie tutaj https://witaminowybazar.pl/ . Na pewno warto by było abyście w to miejsce zajrzeli

    OdpowiedzUsuń