Składniki na porcję:
- Makaron razowy - 80 g
- Pierś z indyka - 100 g
- Cebula - sztuka
- Czosnek - ząbek
- Pomidory (bez skórki)/pomidory w puszcze/przecier pomidorowy - 2 sztuki/0,5 puszki/0,5 szklanki
- Ogórek konserwowy - sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra i słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Na łyżce oleju podsmażamy posiekany drobno czosnek, cebulę pokrojoną w kosteczkę. Po 3 minutach dodajemy zmieloną pierś z indyka - smażymy przez kilka minut.
- Następnie do mięsa dodajemy posiekane pomidory lub pomidory z puszki lub przecier - chwilę dusimy aż odparuje nadmiar wody.
- Doprawiamy do smaku - podajemy z makaronem. Całość obsypujemy posiekanym w kosteczkę ogórkiem.
Wartość odżywcza lekkiego spaghetti*:
- Energia: 480 kcal
- Białko: 28 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 65 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 44 mg
*Wartość energetyczna tradycyjnej wersji spaghetti bolognese kształtuje się na poziomie 800 - 1000 kcal!
Lekkie spaghetti jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
świetny! szkoda, że mam już inny obiad na dziś.
OdpowiedzUsuńTo przygotuj jutro :)
UsuńSuper apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńLekkie, zdrowe, smaczne ;) Świetny obiad.
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńOlej rzepakowy - najgorszy z najgorszych - zmień koniecznie! Potrawka wygląda smacznościowo:)
OdpowiedzUsuńSkąd taka opinia o oleju rzepakowym? Zgodnie z moją wiedzą olej rzepakowy wypada całkiem dobrze pod względem zawartości kwasów tłuszczowych. Dzięki wysokiemu punktowi dymienia nadaje się świetnie do smażenia.
UsuńPozdrawiam!
Tak Paulino, masz rację - lniany i rzepakowy tak jak najbardziej mają optymalne proporcje kwasów omega-6 i omega-3, ale pod warunkiem że nie będą podgrzewane. W olejach roślinnych kwasy tłuszczowe (także w rzepakowym) ulegają utlenieniu w wysokiej temperaturze i szkodzą. I te szkodliwe związki niestety kumulują sie w naszych ciałach.
UsuńZgodzę się jednak, że rzepakowy nie jest najgorszy, zwracam honor i przyznaję - palnęłam gafę.
Zgadza się, smażenie nie jest najlepszym sposobem obróbki termicznej żywności jednak przeprowadzone zgodnie z zasadami, a więc krótko i na odpowiednim tłuszczu również może od czasu do czasu być stosowane ;)
UsuńMoją opinię na temat doboru tłuszczu do smażenia można poznać tutaj: http://cojesc.net/tluszcz-do-smazenia/
Pozdrawiam :)
Nie potrafię się przekonać do spaghetti na mięsie innym niż wołowina - brakuje jednak tego głębokiego smaku. Ale dla osób odchudzających się jest to bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńJa z kolei nie za bardzo przepadam za mięsem czerwonym. Ale chuda wołowina do takiego spaghetti też będzie ok :)
UsuńŚwietny przepis, smaczny i prosty, przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, a efekty są niesamowite :)
OdpowiedzUsuńOd kiedy pamiętam robię spaghetti z ogórkiem(zazwyczaj kiszonym) i jeszcze pieczarki podduszone z mięsem. Z tym że ogórka dodaję do sosu pod koniec duszenia. Chodzi mi o to że to jest pyszne połączenie, a że robię potrawę całkiem podobnie do Twojej tak więc polecam :) :) :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam i było przepyszne!!! Rodzinka jadła, aż się uszy trzęsły :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńChyba puszce a nie puszcze
OdpowiedzUsuńJeśli się użyje makaronu razowego z makaronów polskich to będzie miec 420kcal:)
OdpowiedzUsuń