Paulina Styś-Nowak dnia 2013/11/28

Spaghetti lżejsze o 50%

 

 

Składniki na porcję:

  • Makaron razowy - 80 g
  • Pierś z indyka - 100 g
  • Cebula - sztuka
  • Czosnek - ząbek
  • Pomidory (bez skórki)/pomidory w puszcze/przecier pomidorowy - 2 sztuki/0,5 puszki/0,5 szklanki
  • Ogórek konserwowy - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra i słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Na łyżce oleju podsmażamy posiekany drobno czosnek, cebulę pokrojoną w kosteczkę. Po 3 minutach dodajemy zmieloną pierś z indyka - smażymy przez kilka minut.
  • Następnie do mięsa dodajemy posiekane pomidory lub pomidory z puszki lub przecier - chwilę dusimy aż odparuje nadmiar wody.
  • Doprawiamy do smaku - podajemy z makaronem. Całość obsypujemy posiekanym w kosteczkę ogórkiem.

 

Wartość odżywcza lekkiego spaghetti*:

  • Energia: 480 kcal
  • Białko: 28 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 44 mg

*Wartość energetyczna tradycyjnej wersji spaghetti bolognese kształtuje się na poziomie 800 - 1000 kcal!


Lekkie spaghetti jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. świetny! szkoda, że mam już inny obiad na dziś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekkie, zdrowe, smaczne ;) Świetny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej rzepakowy - najgorszy z najgorszych - zmień koniecznie! Potrawka wygląda smacznościowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skąd taka opinia o oleju rzepakowym? Zgodnie z moją wiedzą olej rzepakowy wypada całkiem dobrze pod względem zawartości kwasów tłuszczowych. Dzięki wysokiemu punktowi dymienia nadaje się świetnie do smażenia.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Tak Paulino, masz rację - lniany i rzepakowy tak jak najbardziej mają optymalne proporcje kwasów omega-6 i omega-3, ale pod warunkiem że nie będą podgrzewane. W olejach roślinnych kwasy tłuszczowe (także w rzepakowym) ulegają utlenieniu w wysokiej temperaturze i szkodzą. I te szkodliwe związki niestety kumulują sie w naszych ciałach.
      Zgodzę się jednak, że rzepakowy nie jest najgorszy, zwracam honor i przyznaję - palnęłam gafę.

      Usuń
    3. Zgadza się, smażenie nie jest najlepszym sposobem obróbki termicznej żywności jednak przeprowadzone zgodnie z zasadami, a więc krótko i na odpowiednim tłuszczu również może od czasu do czasu być stosowane ;)

      Moją opinię na temat doboru tłuszczu do smażenia można poznać tutaj: http://cojesc.net/tluszcz-do-smazenia/

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Nie potrafię się przekonać do spaghetti na mięsie innym niż wołowina - brakuje jednak tego głębokiego smaku. Ale dla osób odchudzających się jest to bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie za bardzo przepadam za mięsem czerwonym. Ale chuda wołowina do takiego spaghetti też będzie ok :)

      Usuń
  6. Świetny przepis, smaczny i prosty, przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, a efekty są niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od kiedy pamiętam robię spaghetti z ogórkiem(zazwyczaj kiszonym) i jeszcze pieczarki podduszone z mięsem. Z tym że ogórka dodaję do sosu pod koniec duszenia. Chodzi mi o to że to jest pyszne połączenie, a że robię potrawę całkiem podobnie do Twojej tak więc polecam :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś zrobiłam i było przepyszne!!! Rodzinka jadła, aż się uszy trzęsły :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba puszce a nie puszcze

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli się użyje makaronu razowego z makaronów polskich to będzie miec 420kcal:)

    OdpowiedzUsuń