Paulina Styś-Nowak dnia 2013/10/18

Wegańskie mleko ryżowe

Kolejna wersja mleka roślinnego - idealne dla wegan czy osób nietolerujących laktozy.

 

Składniki:

  • Ryż naturalny - 100 g
  • Woda - 4 szklanki
  • Opcjonalnie dodatki: syrop daktylowy, aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy w wodzie - pozostałą wodę odlewamy.
  • Ryż zalewamy 4 szklankami gorącej wody - miksujemy na gładką masę przez 7 - 10 minut.
  • Powstały napój przelewamy przez drobne sitko lub gazę.

 

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

2 komentarze:

  1. Zawsze mnie ciekawiło jak robi się to mleczko ryżowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. kidyś widziałam przepis z surowego ryżu i jakoś mnie to nie koniecznie widziało ale to! to muszę sobie kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń