Jest to ten typ obiadu, który przygotowuje się gdy naprawdę nie ma czasu, a lodówka zaczyna świecić pustkami. Szybko, pożywienie i zdrowo.
Jeżeli lubisz tego typu obiady koniecznie zajrzyj do przepisu na ryż z warzywami i kurczakiem.
Kasza gryczana z kurczakiem - składniki na 3 porcje:
- Kasza gryczana - 200g
- Pierś z kurczaka - sztuka (ok. 150g)
- Cebula - duża sztuka
- Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
- Sos pomidorowy lub passata pomidorowa- słoik
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła
Kasza gryczana z kurczakiem - przepis:
- Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Mięso posiekaj w drobną kostkę.
- Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso - duś przez kilka minut.
- Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę - dopraw do smaku.
Wartość odżywcza kaszy gryczanej z kurczakiem:
- Energia: 366 kcal
- Białko: 22 g
- Tłuszcz: 7,5 g
- Węglowodany: 60 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 29 mg
Kasza gryczana z kurczakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Te 150 g mięsa liczysz jako na jedną osobę czy te trzy? Bo zazwyczaj sama więcej jem, więc chyba ok. 50 g byłoby dla mnie stanowczo za mało ;)
OdpowiedzUsuńNa 3 ;) Dla mnie i współlokatorów taka ilość zdecydowanie wystarczy - nadrabiamy warzywami i kaszą ;)
UsuńJa też mam zawsze dużo kaszy i warzyw. Od dietetyka mam zalecenie jadania na obiad przynajmniej 50 g kaszy, 150 g mięsa i 250-300 g warzyw :) Taką porcję widoczną na zdjęciu to bym chyba na przystawkę zjadła :D
UsuńTo dieta bardziej wysokobiałkowa. Ja zalecam nieco inne proporcje: 100g kaszy, 100 g chudego mięsa lub ryby (ewentualnie ser, jajo) i duuuużo warzyw ;)
UsuńNie nazwałabym jej wysokobiałkową, bo w pozostałych posiłkach jakoś specjalnie większej ilości białka nie mam ;) W każdym razie mam się nie najgorzej przy takim jedzeniu, więc chyba powinnam się cieszyć, że trafiłam na taką a nie inną dietetyczkę.
UsuńCzyli Paulino, wychodzi na to, że jesteś do kitu dietetykiem bo dajesz za mało mięsa w swoich przepisach! Powinnaś się wstydzić!
UsuńNie stwierdziłam, że Paulina jest złym dietetykiem. Napisałam tylko, że jak dla mnie porcja 50 g mięsa (zakładając zdrowe odżywianie a nie jakąś redukcję czy masę) jest dość niewielka i ja bym się tym nie najadła. Mam przecież prawo wyrazić swoją opinię, która dotyczy tyko mojej osoby i nie odnosi się do innych ;)
UsuńPani Iwono - no niezła dietka, pół kilograma jedzenia na obiad ;)
UsuńKasza gryczana i kurczak - jak dla mnie duet bardzo sprawdzony na obiad :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) lubie takie szybkie obiady:)
OdpowiedzUsuńTo, że wygląda bardzo smacznie to jedno, ale, że opisałaś całą wartość odżywczą obiadu to naprawdę szacunek :) Przynajmniej teraz wiadomo co, gdzie i jak :)
OdpowiedzUsuńPani Paulino - jaki sos Pani poleca? Albo jak zrobić go samemu? :)
OdpowiedzUsuńDo czego konkretnie miałby być sos? :)
Usuńchodziło mi o sos do tego dania, ale już widzę że napis jest odnośnikiem do przepisu ;)
UsuńWitam, ja zmodyfikowałam przepis ze względu na brak kaszy i kukurydzy. Ugotowałam ryż brązowy i dodałam puszkę czerwonej kukurydzy. Nie wiem czy to połączenie jest zdrowe czy wysokobiałkowe itd. ale mi i dzieciom strasznie smakowało. Muszę jeszcze wypróbować przepis Pani Pauliny:)
OdpowiedzUsuńSmaczny ekspresowy obiad :) Uwielbiam kaszę i kurczaka dla mnie to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że kaszy przed gotowaniem ma być 200 g. Ja wymieszałam mięsko z kaszą, w właściwie jej połową (ugotowałam dwie torebki, ale wykorzystałam tylko jedną) i proporcje wyszły jak dla mnie super. Faktycznie szybko i pysznie. Tylko zjadłam więcej niż proponowane 1/3 porcji, ale to może dlatego że jako karmiąca mam większe zapotrzebowanie ;)
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć passaty?
OdpowiedzUsuńTak ;)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń