Składniki na 3 porcje:
- Gruszka - sztuka
- Orzechy włoskie - łyżeczka
- Wiórki kokosowe - łyżeczka
- Płatki owsiane - łyżka
- Rodzynki - łyżka
- Miód - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekaj, wymieszaj z wiórkami, płatkami, rodzynkami i miodem.
- Gruszkę pokrój na 4 część w szerz i wydrąż gniazda nasienne.
- Nałóż na kolejne plastry bakaliową mieszankę - całą gruszkę przebij patyczkiem do szaszłyka.
- Gruszkę owiń folią do pieczenia i upiecz w temp. 180 stopni C przez 20 minut.
Wartość odżywcza gruszkowego przekładańca:
- Energia: 217 kcal
- Białko: 3,2 g
- Tłuszcz: 7,1 g
- Węglowodany: 40,5 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 0 mg
Gruszkowy przekładaniec jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego;
świetny pomysł, wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś, dałam tylko żurawine suszoną zamiast rodzynek, pycha i bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuńCzy to aby nie porcja sala jednej osoby? :)
OdpowiedzUsuńTak, wkradł się błąd :)
Usuń