Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/20

Pasta z wędzonej makreli

Pasta makrelowaJedna z moich najulubieńszych past kanapkowych :)

 

Składniki na ok. 3 porcje:

  • Makrela wędzona (ok. 180 g)
  • Jaja – 2 sztuki
  • Ogórki konserwowe – trzy sztuki
  • Cebula – jedna mała sztuka
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Musztarda - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  • Jaja ugotuj na twardo i drobno posiekaj.
  • Makrele dokładnie obierz z ości i rozdrobnij.
  • Pozostałe składniki pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do ryby.
  • Dodaj jogurt i musztardę – dokładnie wymieszaj.


Wartość odżywcza porcji pasty:

  • Energia: 146 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcze: 8,8 g
  • Węglowodany: 5,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,7 g
  • Cholesterol: 135 mg

Pasta z makreli z pełnoziarnistym pieczywem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, A, D, B12, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
  • Kwasów tłuszczowych omega 3;
Pasta z makreli

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

15 komentarzy:

  1. takiej pasty jeszcze nie robiłam! muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Ja makrelę mieszam z białym serem, szczypiorkiem i cebulą, solą i pieprzem - smakuje idealnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie jadłam makreli z białym serem - koniecznie muszę spróbować :)

      Usuń
    2. Ja też często bardziej właśnie z białym serem - chyba najszybciej ją zrobić :P Ale takiej z jajkiem i ogórkiem też jestem ciekawa :D

      Usuń
  3. uwielbiam pastę z wędzonej makreli, chyba we wszystkich kombinacjach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. makrela+ twaróg+cebula+ketchup takie proste a takie dobre ! Oczywiście wersja z jajkiem i ogórkiem też pycha, w ogóle makrela wędzona jest pyszna w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jeść makrelę samą, ale w paście będę musiała kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile czasu taka pasta może stać w lodówce? :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile taka pasta może stać w lodówce? :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjna jest ta pasta. A ja myślałam, że nie da się wyeliminować w takiej paście majonezu. A tu proszę, da się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgorzata S9 lutego 2017 11:03

    Pasta pyszna...:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbowaliście makrelę zastępować inną rybą wędzoną?

    OdpowiedzUsuń
  11. Można też zrobić pastę :makrela +posiekana pietruszka +posiekana czerwona cebula +posiekana czerwona papryka + sól i pieprz też jest całkiem dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczna pasta z makreli

    OdpowiedzUsuń