Składniki na ok. 3 porcje:
- Makrela wędzona (ok. 180 g)
- Jaja – 2 sztuki
- Ogórki konserwowe – trzy sztuki
- Cebula – jedna mała sztuka
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Musztarda - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotuj na twardo i drobno posiekaj.
- Makrele dokładnie obierz z ości i rozdrobnij.
- Pozostałe składniki pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do ryby.
- Dodaj jogurt i musztardę – dokładnie wymieszaj.
Wartość odżywcza porcji pasty:
- Energia: 146 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcze: 8,8 g
- Węglowodany: 5,7 g
- Błonnik pokarmowy: 0,7 g
- Cholesterol: 135 mg
Pasta z makreli z pełnoziarnistym pieczywem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, A, D, B12, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
- Kwasów tłuszczowych omega 3;
takiej pasty jeszcze nie robiłam! muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPychotka! Ja makrelę mieszam z białym serem, szczypiorkiem i cebulą, solą i pieprzem - smakuje idealnie;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam makreli z białym serem - koniecznie muszę spróbować :)
UsuńJa też często bardziej właśnie z białym serem - chyba najszybciej ją zrobić :P Ale takiej z jajkiem i ogórkiem też jestem ciekawa :D
Usuńuwielbiam pastę z wędzonej makreli, chyba we wszystkich kombinacjach :)
OdpowiedzUsuńmakrela+ twaróg+cebula+ketchup takie proste a takie dobre ! Oczywiście wersja z jajkiem i ogórkiem też pycha, w ogóle makrela wędzona jest pyszna w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść makrelę samą, ale w paście będę musiała kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńile czasu taka pasta może stać w lodówce? :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńa ile taka pasta może stać w lodówce? :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMaksymalnie do 3 dni :)
UsuńPozdrawiam!
Rewelacyjna jest ta pasta. A ja myślałam, że nie da się wyeliminować w takiej paście majonezu. A tu proszę, da się :)
OdpowiedzUsuńPasta pyszna...:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPróbowaliście makrelę zastępować inną rybą wędzoną?
OdpowiedzUsuńMożna też zrobić pastę :makrela +posiekana pietruszka +posiekana czerwona cebula +posiekana czerwona papryka + sól i pieprz też jest całkiem dobre :)
OdpowiedzUsuńSmaczna pasta z makreli
OdpowiedzUsuń