Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/30

Dyniowo - bananowe chlebko - ciasto ;)

Ni to chlebek, ni to ciasto. Ale to nic! Bo smakuje wyśmienicie! Idealne na słodki podwieczorek lub śniadanie dodatkiem serka wiejskiego i owoców. Przygotowanie banalnie proste więc nie ma prawa się nie udać. Zapraszam!


Składniki na keksówkę:

  • Mąka graham (typ 1850) - 2 szklanki
  • Płatki owsiane - szklanka
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Pestki dyni - 3 łyżki
  • Puree dyniowe - szklanka
  • Banan - 2 sztuki
  • Suszone daktyle - 10 sztuk
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  • Suche składniki (mąkę, płatki, proszek do pieczeni oraz pestki dyni) wsyp do miski i wymieszaj.
  • Zmiksuj banany z suszonymi daktylami - dodaj do nich pozostałe mokre składniki (puree dyniowe, jajo i olej) - wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj mokre - dokładnie wymieszaj. Ciasto ma gęstą konsystencję.
  • Ciasto przełóż do keksówki i piecz w temp. 180˚C przez ok. 40 minut.


Wartość odżywcza kromki chlebka dyniowo - bananowego:

  • Energia: 158 kcal
  • Białko: 4,7 g
  • Tłuszcze: 5,5 g
  • Węglowodany: 25,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,6 g
  • Cholesterol: 18 mg

Chlebek dyniowo - bananowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: żelaza, cynku, magnezu;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

29 komentarzy:

  1. Witam, śledzę Twojego bloga od dawna :-) Dziękuję za świetne przepisy! Co do powyższego mam pytanie - czy płatki owsiane mogą być górskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja również użyłam płatków owsianych górskich :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Świetne! Banan i dynia to dla mnie połączenie idealne. Z przyjemnością upiekę taki chlebek w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Przepis zapisany , zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również śledzę Twojego bloga...hmm nawet się trochę od niego uzależniłam ;-) - niejeden przepis wypróbowałam- po krótce- pysznie, lekko, merytorycznie i rzetelnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. hej, puree robisz z ugotowanej dyni?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Paulino, z mojego ciasta wyszedł zakalec. Nie był taki puszysty jak na zdjęciu, tylko zbity i nie wyrośnięty, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że za krótko Pani piekła - czas pieczenia zależy od piekarnika, zawsze warto zrobić test z zapałką.

      Usuń
    2. Spróbuję jeszcze raz :)

      Usuń
  7. Czym zastąpić proszek do pieczenia??Czy może to być woda gazowana?

    OdpowiedzUsuń
  8. czy daktyle mozna zastapic rodzynkami? mam ich nadmiar :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Potrzebowałam dodać Pani przepis do kalkulatora kalorii, zeby sobie go wliczyc w bilans (troche zmodyfikowany, bo maka orkiszowa, nie ma jajek i zamiast pestek dyni jest suszona żurawina). Link do strony: http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chlebek-bananowo-dyniowy-Przepis-od-justys84.html
    Jeśli uważa Pani, że to naruszenie praw autorskich (nie można podawać w przepisie linków to usunę).

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Paulino, chyba nie dodal sie moj komentarz... Chcialam zapytac, jaka maka zastapic make graham? Czy moga to byc 2 szklanki zmielonych platkow owsianych badz maka kukurydziana?
    Czy 4 lyzki oleju rzepakowego moge zastapic 4 lyzkami mleka kokosowego( gestego z puszki)?

    Jak zastapic jajo ( ile czego dodac dokladnie ) bardzo prosze o porade. Z gory serdecznie dziekuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że lepiej sprawdzą się zmielone na mąkę płatki owsiane (kukurydziana raczej odpada). Jeśli chodzi o to, że nie ma Pani dostępu do mąki graham to dobrze sprawdzi się po prostu pełnoziarnista (często to są właśnie grahamy, np. z firmy Basia).

      Raczej mleko kokosowe nie sprawdzi się jako zamiennik tłuszczu. Może wyjść za "suche". Zamiast jajka na pewno sprawdzi się "glutek" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Jakie miała Pani wymiary keksówki? Czy używa Pani tej samej do wszystkich przepisów na blogu?

      Ile mniej więcej gramów mają mieć banany? I czy mają one być dojrzałe tzn takie z czarnymi kropeczkami?

      Z góry bardzo dziękuję :)

      Usuń
    3. Keksówka o dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)

      Tak, zawsze używam tej samej. Taki przeciętny banan ma 120g - lepsze będą dojrzałe.

      Usuń
  11. Czy daktyle można wcześniej namoczyć??

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy daktyle można wcześniej namoczyć??

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Proszę kliknąć w link na "Puree dyniowe". Odsyła do przepisu.

      Usuń
  15. Czy można użyć olej kokosowy??i czym można daktyle zastąpić ??

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam. U mnie nie wyszło tak puszyste jak na zdjeciu tylko bardziej zbite. Piekłam do suchego patyczka. Mimo wszystko dzieciom bardzo smakuje, a to najważniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, czy chlebek jest w środku wilgiotny ?

    OdpowiedzUsuń