Ni to chlebek, ni to ciasto. Ale to nic! Bo smakuje wyśmienicie! Idealne na słodki podwieczorek lub śniadanie dodatkiem serka wiejskiego i owoców. Przygotowanie banalnie proste więc nie ma prawa się nie udać. Zapraszam!
Składniki na keksówkę:
- Mąka graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Płatki owsiane - szklanka
- Proszek do pieczenia - łyżeczka
- Pestki dyni - 3 łyżki
- Puree dyniowe - szklanka
- Banan - 2 sztuki
- Suszone daktyle - 10 sztuk
- Jajo - sztuka
- Olej rzepakowy - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Suche składniki (mąkę, płatki, proszek do pieczeni oraz pestki dyni) wsyp do miski i wymieszaj.
- Zmiksuj banany z suszonymi daktylami - dodaj do nich pozostałe mokre składniki (puree dyniowe, jajo i olej) - wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj mokre - dokładnie wymieszaj. Ciasto ma gęstą konsystencję.
- Ciasto przełóż do keksówki i piecz w temp. 180˚C przez ok. 40 minut.
Wartość odżywcza kromki chlebka dyniowo - bananowego:
- Energia: 158 kcal
- Białko: 4,7 g
- Tłuszcze: 5,5 g
- Węglowodany: 25,8 g
- Błonnik pokarmowy: 3,6 g
- Cholesterol: 18 mg
Chlebek dyniowo - bananowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, cynku, magnezu;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;
Witam, śledzę Twojego bloga od dawna :-) Dziękuję za świetne przepisy! Co do powyższego mam pytanie - czy płatki owsiane mogą być górskie?
OdpowiedzUsuńTak, ja również użyłam płatków owsianych górskich :)
UsuńPozdrawiam!
Świetne! Banan i dynia to dla mnie połączenie idealne. Z przyjemnością upiekę taki chlebek w weekend. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Przepis zapisany , zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńJa również śledzę Twojego bloga...hmm nawet się trochę od niego uzależniłam ;-) - niejeden przepis wypróbowałam- po krótce- pysznie, lekko, merytorycznie i rzetelnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Zapraszam po więcej! :)
Usuńhej, puree robisz z ugotowanej dyni?:)
OdpowiedzUsuńPani Paulino, z mojego ciasta wyszedł zakalec. Nie był taki puszysty jak na zdjęciu, tylko zbity i nie wyrośnięty, dlaczego?
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że za krótko Pani piekła - czas pieczenia zależy od piekarnika, zawsze warto zrobić test z zapałką.
UsuńSpróbuję jeszcze raz :)
UsuńCzym zastąpić proszek do pieczenia??Czy może to być woda gazowana?
OdpowiedzUsuńMożna użyć sody oczyszczonej :)
Usuńczy daktyle mozna zastapic rodzynkami? mam ich nadmiar :(
OdpowiedzUsuńMożna spróbować :)
UsuńPotrzebowałam dodać Pani przepis do kalkulatora kalorii, zeby sobie go wliczyc w bilans (troche zmodyfikowany, bo maka orkiszowa, nie ma jajek i zamiast pestek dyni jest suszona żurawina). Link do strony: http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chlebek-bananowo-dyniowy-Przepis-od-justys84.html
OdpowiedzUsuńJeśli uważa Pani, że to naruszenie praw autorskich (nie można podawać w przepisie linków to usunę).
Pani Paulino, chyba nie dodal sie moj komentarz... Chcialam zapytac, jaka maka zastapic make graham? Czy moga to byc 2 szklanki zmielonych platkow owsianych badz maka kukurydziana?
OdpowiedzUsuńCzy 4 lyzki oleju rzepakowego moge zastapic 4 lyzkami mleka kokosowego( gestego z puszki)?
Jak zastapic jajo ( ile czego dodac dokladnie ) bardzo prosze o porade. Z gory serdecznie dziekuje;)
Myślę, że lepiej sprawdzą się zmielone na mąkę płatki owsiane (kukurydziana raczej odpada). Jeśli chodzi o to, że nie ma Pani dostępu do mąki graham to dobrze sprawdzi się po prostu pełnoziarnista (często to są właśnie grahamy, np. z firmy Basia).
UsuńRaczej mleko kokosowe nie sprawdzi się jako zamiennik tłuszczu. Może wyjść za "suche". Zamiast jajka na pewno sprawdzi się "glutek" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody).
Pozdrawiam :)
Jakie miała Pani wymiary keksówki? Czy używa Pani tej samej do wszystkich przepisów na blogu?
UsuńIle mniej więcej gramów mają mieć banany? I czy mają one być dojrzałe tzn takie z czarnymi kropeczkami?
Z góry bardzo dziękuję :)
Keksówka o dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)
UsuńTak, zawsze używam tej samej. Taki przeciętny banan ma 120g - lepsze będą dojrzałe.
Czy daktyle można wcześniej namoczyć??
OdpowiedzUsuńCzy daktyle można wcześniej namoczyć??
OdpowiedzUsuńTak, można
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak zrobić puree dyniowe?
OdpowiedzUsuńProszę kliknąć w link na "Puree dyniowe". Odsyła do przepisu.
UsuńCzy można użyć olej kokosowy??i czym można daktyle zastąpić ??
OdpowiedzUsuńMożna. Figi, suszone morele.
UsuńZrobiłam. U mnie nie wyszło tak puszyste jak na zdjeciu tylko bardziej zbite. Piekłam do suchego patyczka. Mimo wszystko dzieciom bardzo smakuje, a to najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy chlebek jest w środku wilgiotny ?
OdpowiedzUsuń