 Ni to chlebek, ni to ciasto. Ale to nic! Bo smakuje wyśmienicie! Idealne na słodki podwieczorek lub śniadanie dodatkiem serka wiejskiego i owoców. Przygotowanie banalnie proste więc nie ma prawa się nie udać. Zapraszam!
Ni to chlebek, ni to ciasto. Ale to nic! Bo smakuje wyśmienicie! Idealne na słodki podwieczorek lub śniadanie dodatkiem serka wiejskiego i owoców. Przygotowanie banalnie proste więc nie ma prawa się nie udać. Zapraszam!Składniki na keksówkę:
- Mąka graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Płatki owsiane - szklanka
- Proszek do pieczenia - łyżeczka
- Pestki dyni - 3 łyżki
- Puree dyniowe - szklanka
- Banan - 2 sztuki
- Suszone daktyle - 10 sztuk
- Jajo - sztuka
- Olej rzepakowy - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Suche składniki (mąkę, płatki, proszek do pieczeni oraz pestki dyni) wsyp do miski i wymieszaj.
- Zmiksuj banany z suszonymi daktylami - dodaj do nich pozostałe mokre składniki (puree dyniowe, jajo i olej) - wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj mokre - dokładnie wymieszaj. Ciasto ma gęstą konsystencję.
- Ciasto przełóż do keksówki i piecz w temp. 180˚C przez ok. 40 minut.
Wartość odżywcza kromki chlebka dyniowo - bananowego:
- Energia: 158 kcal
- Białko: 4,7 g
- Tłuszcze: 5,5 g
- Węglowodany: 25,8 g
- Błonnik pokarmowy: 3,6 g
- Cholesterol: 18 mg
Chlebek dyniowo - bananowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, cynku, magnezu;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;
 
 

Witam, śledzę Twojego bloga od dawna :-) Dziękuję za świetne przepisy! Co do powyższego mam pytanie - czy płatki owsiane mogą być górskie?
OdpowiedzUsuńTak, ja również użyłam płatków owsianych górskich :)
UsuńPozdrawiam!
Świetne! Banan i dynia to dla mnie połączenie idealne. Z przyjemnością upiekę taki chlebek w weekend. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Przepis zapisany , zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńJa również śledzę Twojego bloga...hmm nawet się trochę od niego uzależniłam ;-) - niejeden przepis wypróbowałam- po krótce- pysznie, lekko, merytorycznie i rzetelnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Zapraszam po więcej! :)
Usuńhej, puree robisz z ugotowanej dyni?:)
OdpowiedzUsuńPani Paulino, z mojego ciasta wyszedł zakalec. Nie był taki puszysty jak na zdjęciu, tylko zbity i nie wyrośnięty, dlaczego?
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że za krótko Pani piekła - czas pieczenia zależy od piekarnika, zawsze warto zrobić test z zapałką.
UsuńSpróbuję jeszcze raz :)
UsuńCzym zastąpić proszek do pieczenia??Czy może to być woda gazowana?
OdpowiedzUsuńMożna użyć sody oczyszczonej :)
Usuńczy daktyle mozna zastapic rodzynkami? mam ich nadmiar :(
OdpowiedzUsuńMożna spróbować :)
UsuńPotrzebowałam dodać Pani przepis do kalkulatora kalorii, zeby sobie go wliczyc w bilans (troche zmodyfikowany, bo maka orkiszowa, nie ma jajek i zamiast pestek dyni jest suszona żurawina). Link do strony: http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chlebek-bananowo-dyniowy-Przepis-od-justys84.html
OdpowiedzUsuńJeśli uważa Pani, że to naruszenie praw autorskich (nie można podawać w przepisie linków to usunę).
Pani Paulino, chyba nie dodal sie moj komentarz... Chcialam zapytac, jaka maka zastapic make graham? Czy moga to byc 2 szklanki zmielonych platkow owsianych badz maka kukurydziana?
OdpowiedzUsuńCzy 4 lyzki oleju rzepakowego moge zastapic 4 lyzkami mleka kokosowego( gestego z puszki)?
Jak zastapic jajo ( ile czego dodac dokladnie ) bardzo prosze o porade. Z gory serdecznie dziekuje;)
Myślę, że lepiej sprawdzą się zmielone na mąkę płatki owsiane (kukurydziana raczej odpada). Jeśli chodzi o to, że nie ma Pani dostępu do mąki graham to dobrze sprawdzi się po prostu pełnoziarnista (często to są właśnie grahamy, np. z firmy Basia).
UsuńRaczej mleko kokosowe nie sprawdzi się jako zamiennik tłuszczu. Może wyjść za "suche". Zamiast jajka na pewno sprawdzi się "glutek" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody).
Pozdrawiam :)
Jakie miała Pani wymiary keksówki? Czy używa Pani tej samej do wszystkich przepisów na blogu?
UsuńIle mniej więcej gramów mają mieć banany? I czy mają one być dojrzałe tzn takie z czarnymi kropeczkami?
Z góry bardzo dziękuję :)
Keksówka o dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)
UsuńTak, zawsze używam tej samej. Taki przeciętny banan ma 120g - lepsze będą dojrzałe.
Czy daktyle można wcześniej namoczyć??
OdpowiedzUsuńCzy daktyle można wcześniej namoczyć??
OdpowiedzUsuńTak, można
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak zrobić puree dyniowe?
OdpowiedzUsuńProszę kliknąć w link na "Puree dyniowe". Odsyła do przepisu.
UsuńCzy można użyć olej kokosowy??i czym można daktyle zastąpić ??
OdpowiedzUsuńMożna. Figi, suszone morele.
UsuńZrobiłam. U mnie nie wyszło tak puszyste jak na zdjeciu tylko bardziej zbite. Piekłam do suchego patyczka. Mimo wszystko dzieciom bardzo smakuje, a to najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy chlebek jest w środku wilgiotny ?
OdpowiedzUsuń