Składniki na 4 porcje:
- Orzechy nerkowca namoczone w wodzie minimum przez 3 godziny - 100 g
- Suszone daktyle - szklanka lub więcej do smaku
- Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
- Agar - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Z orzechów odlewamy wodę, płuczemy je – wrzucamy do miksera, dolewamy 3 szklanki wody i miksujemy przez jakieś 10 minut z dodatkiem suszonych daktyli.
- Zmiksowane orzechy przelewamy przez gazę - w ten sposób otrzymaliśmy mleko z orzechów nerkowca (z dodatkiem suszonych daktyli ;)).
- Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy kawę oraz agar – zagotowujemy cały czas mieszając.
- Deser przelewamy do foremek i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki – przed podaniem oprószamy wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Możemy podawać z sezonowymi owocami, np. malinami, truskawkami – u mnie deser z musem jagodowym ;)
Wartość odżywcza deseru kawosza:
- Energia: 195 kcal
- Białko: 6,8 g
- Tłuszcz: 11,6 g
- Węglowodany: 19,6 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 0 mg
Deser kawosza jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, PP;
Wygląda super! I już sobie wyobrażam jak smakuje, uwielbiam kawę :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja :D
OdpowiedzUsuńNie chcę się czepiać ale jednak, czemu w przepisie jest kawa rozpuszczalna, nie pasuje mi ona do bloga o zdrowym odżywianiu , kawa rozpuszczalna to wyrób kawopodobny, jest bardzo niezdrowa, nie może być zwykła ?
OdpowiedzUsuńProszę nie odbierać tego negatywnie, ogółem super blog, od niedawna wchodzę ale jestem pod wielkim wrażeniem prowadzenia go (ciekawe zdrowe przepisy, do tego podane wartości odżywcze i estetyczne zdjęcia).
Oczywiście może być zwykła ;)
UsuńCzy mogą być inne orzechy, np. włoskie czy migdały? Czy chodzi o to, że nerkowce się łatwiej później rozdrobnią niż inne orzechy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mogą być inne orzechy ;)
Usuń