Paulina Styś-Nowak dnia 2013/08/16

Szybki sos drobiowo - koperkowy z kaszą jaglaną

Sos drobiowo - koperkowy

 Składniki na 4 porcje:

  • Kasza jaglana - 400 g
  • Bulion warzywno - drobiowy - 4 szklanki
  • Udko z kurczaka (bez skóry, ugotowane w bulionie) - sztuka
  • Marchew - sztuka
  • Koperek - pęczek
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

  • Opłukaną kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Obraną marchew trzemy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do gotującego się bulionu – chwilę gotujemy aż warzywo będzie miękkie.
  • Ugotowane udko obieramy z mięsa i dzielimy na małe kawałeczki – dodajemy do bulionu.
  • Do bulionu dodajemy również posiekany koperek, doprawiamy do smaku.


Wartość odżywcza tak skomponowanej potrawy:

  • Energia: 460 kcal
  • Białko: 22 g
  • Tłuszcz: 7,6 g
  • Węglowodany: 81 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 42 mg


Potrawa ta jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Szybki sos koperkowy

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

6 komentarzy:

  1. Ostatnio zaczęłam właśnie jeść kaszę jaglaną. Przyda mi się taki dodatkowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Мы часто готовим такой суп:) Но без крупы.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Mam pytqnie odnosnie kalorii. Podala je Pani dla calej potrawy czy tylko do jednej porcji?? Ppzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czym można zagęscić sos??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąką pełnoziarnistą lub skrobią ziemniaczaną.

      Usuń