Składniki na porcję:
- Szpinak - duża garść
- Szynka parmeńska - 30 g
- Pomidor - sztuka
- Chleb razowy - kromka
- Pestki dyni - łyżka
- Suszone czereśnie (można dostać w Zdrowym Zakątku) - 2 łyżki
Sos miodowo - musztardowy:
- Oliwa z oliwek - łyżka
- Musztarda - łyżeczka
- Miód - płaska łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Na talerzu rozkładamy umyty szpinak.
- Pomidora kroimy w ulubione kształty - układamy na szpinaku.
- Szynkę kroimy na mniejsze kawałki - układamy na szpinaku.
- Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię - podsmażamy przez kilka minut aż powstaną chrupiące grzanki - rozrzucamy je na sałatce.
- Pestki dyni podprażamy na suchej patelni (niekoniecznie) - posypujemy nimi sałatkę.
- Na koniec rozrzucamy suszone czereśnie (można zastąpić suszoną żurawiną) i skrapiamy dressingiem miodowo - musztardowym.
Wartość odżywcza sałatki z szynką parmeńską:
- Energia: 418 kcal
- Białko: 13,7 g
- Tłuszcz: 23,7 g
- Węglowodany: 44,5 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 22,1 mg
Sałatka z szynką parmeńską jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńmoże zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)
Hejka! :) Zostałaś nominowana na moim blogu do Liebster Blog Award :)
OdpowiedzUsuńhttp://luneczkaa.blogspot.com/2013/08/liebster-award.html
Jeśli masz ochotę podzielić się ze mną kilkoma informacjami na swój temat to serdecznie zapraszam :) Jeśli nie chcesz się w to bawić to też jak najbardziej Cię rozumiem. Sama się wahałam, ale w końcu postanowiłam się przyłączyć.
Pozdrawiam! :)
Ileż tu przepysznych przepisów. Właśnie czegoś takiego szukałam. Tak się zresztą zaczytałam, że chyba zaśpię jutro do pracy :). A sałatkę muszę koniecznie zrobić w najbliższy weekend! Prezentuje się naprawdę świetnie.
OdpowiedzUsuńO, taką sałatkę z chęcią bym zjadła, apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń