Składniki na 4 porcje:
- Kasza jaglana - 400 g
- Bulion warzywno - drobiowy - 4 szklanki
- Udko z kurczaka (bez skóry, ugotowane w bulionie) - sztuka
- Marchew - sztuka
- Koperek - pęczek
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Opłukaną kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Obraną marchew trzemy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do gotującego się bulionu – chwilę gotujemy aż warzywo będzie miękkie.
- Ugotowane udko obieramy z mięsa i dzielimy na małe kawałeczki – dodajemy do bulionu.
- Do bulionu dodajemy również posiekany koperek, doprawiamy do smaku.
Wartość odżywcza tak skomponowanej potrawy:
- Energia: 460 kcal
- Białko: 22 g
- Tłuszcz: 7,6 g
- Węglowodany: 81 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 42 mg
Potrawa ta jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Ostatnio zaczęłam właśnie jeść kaszę jaglaną. Przyda mi się taki dodatkowy przepis :)
OdpowiedzUsuńМы часто готовим такой суп:) Но без крупы.
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytqnie odnosnie kalorii. Podala je Pani dla calej potrawy czy tylko do jednej porcji?? Ppzdrawiam
OdpowiedzUsuńDla porcji :)
UsuńWitam, czym można zagęscić sos??
OdpowiedzUsuńMąką pełnoziarnistą lub skrobią ziemniaczaną.
Usuń