Składniki na porcję:
- Jogurt naturalny - 5 łyżek
- Morele - 10 sztuk
- Suszone daktyle - kilka - kilkanaście sztuk
- Maliny - 1/2 szklanki
- Słupki migdałów - łyżka
Sposób przygotowania:
- Z moreli odrzucamy pestki, miksujemy je z daktylami.
- Do szklanki nakładamy na przemian jogurt i zmiksowane morele.
- Na wierzch układamy maliny, całość posypujemy słupkami migdałów.
Wartość odżywcza deseru morelowo - malinowego:
- Energia: 273 kcal
- Białko: 10,6 g
- Tłuszcz: 8,4 g
- Węglowodany: 49 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Cholesterol: 10 mg
Deser morelowo - malinowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz