Składniki na 5 porcji:
- Makaron penne razowy - 500 g
- Bakłażan - duża sztuka
- Papryka czerwona i zielona - 2 sztuki
- Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
- Pomidory w puszce (można zastąpić świeżymi)
- Cebula - 2 sztuki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Natka pietruszki - pęczek
- Ser żółty - 100 g
- Przyprawy do smaku - sól, pieprz, ostra papryka, zioła
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Na patelnie z łyżką oleju wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę, następnie pokrojone w kostkę papryki oraz bakłażana (bakłażana uprzednio kroimy w kostkę i solimy - odstawimy na 10 minut po czym odlewamy powstały sok) - całość dusimy aż warzywa będą miękkie.
- Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory w puszce bądź świeże (posiekane) oraz natkę pietruszki - dusimy jeszcze przez kilka minut do momentu aż rozpadną się pomidory oraz doprawiamy do smaku.
- Warzywa mieszamy z makaronem - przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser starty na grubych oczkach.
- Całość zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 180˚C.
*W wersji wegańskiej pomijamy ser (a więc i etap zapiekania w piekarniku) - danie jest równie smaczne ;)
**Ser można dodać również pod koniec duszenia warzyw na patelni, aby tak przygotowanym gulaszem polać makaron- pozwoli to na zaoszczędzenie czasu zarówno w przygotowaniu jak i myciu naczynia żaroodpornego ;)
***W wersji niezwykle oszczędnej czasowo, np. w przypadku osób pracujących makaron i warzywa można ugotować wieczorem dzień wcześniej, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Po powrocie z pracy dodajemy jedynie ser i zapiekamy w piekarniku ;)
Wartość odżywcza porcji zapiekanki makaronowej:
- Energia: 537 kcal
- Białko: 20,4 g
- Tłuszcz: 9,3 g
- Węglowodany: 101,4 g
- Błonnik pokarmowy: 9,6g
- Cholesterol: 14,2 mg
Makaronowa zapiekanka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Same pyszności w tej zapiekance widzę :)
OdpowiedzUsuńŚWIETNY BLOG!!:) +obserwuję
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMakaronowym daniem można się dobrze najeść, a kiełki uwielbiam. W ogóle jestem roślinożerna :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, uwielbiam takie zapiekanki makaronowe!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś w wersji z makaronem spagetti , na ostro i posypałam serem feta - wszyscy się zajadali - pycha !!!
OdpowiedzUsuńMogę jeść każdego dnia <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuję to danie i zastanawiam się co kukurydzą, wymieszać z resztą i dać do piekarnika, czy posypać po upieczeniu..?
OdpowiedzUsuńWymieszać i piec ze wszystkim ;)
UsuńSałatka wyszła pyszna i baardzo sycąca, nałożyłam sobie sporo na talerz myśląc, że zjem to bez problemu, ale po zjedzeniu połowy musiałam się poddać;)super danie, na drugi dzień smakuje tak samo pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńDziękuję za komentarz!