Paulina Styś-Nowak dnia 2013/08/10

Letnia zapiekanka makaronowa

Lekka zapiekanka

 Składniki na 5 porcji:

  • Makaron penne razowy - 500 g
  • Bakłażan - duża sztuka
  • Papryka czerwona i zielona - 2 sztuki
  • Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
  • Pomidory w puszce (można zastąpić świeżymi)
  • Cebula - 2 sztuki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Ser żółty - 100 g
  • Przyprawy do smaku - sól, pieprz, ostra papryka, zioła

 

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Na patelnie z łyżką oleju wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę, następnie pokrojone w kostkę papryki oraz bakłażana (bakłażana uprzednio kroimy w kostkę i solimy - odstawimy na 10 minut po czym odlewamy powstały sok) - całość dusimy aż warzywa będą miękkie. 
  • Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory w puszce bądź świeże (posiekane) oraz natkę pietruszki - dusimy jeszcze przez kilka minut do momentu aż rozpadną się pomidory oraz doprawiamy do smaku.
  • Warzywa mieszamy z makaronem - przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser starty na grubych oczkach.
  • Całość zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 180˚C.

*W wersji wegańskiej pomijamy ser (a więc i etap zapiekania w piekarniku) - danie jest równie smaczne ;)

**Ser można dodać również pod koniec duszenia warzyw na patelni, aby tak przygotowanym gulaszem polać makaron- pozwoli to na zaoszczędzenie czasu zarówno w przygotowaniu jak i myciu naczynia żaroodpornego ;)

***W wersji niezwykle oszczędnej czasowo, np. w przypadku osób pracujących makaron i warzywa można ugotować wieczorem dzień wcześniej, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Po powrocie z pracy dodajemy jedynie ser i zapiekamy w piekarniku ;)



Wartość odżywcza porcji zapiekanki makaronowej:

  • Energia: 537 kcal
  • Białko: 20,4 g
  • Tłuszcz: 9,3 g
  • Węglowodany: 101,4 g
  • Błonnik pokarmowy: 9,6g
  • Cholesterol: 14,2 mg


Makaronowa zapiekanka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Makaronowa zapiekanka z warzywami

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. Same pyszności w tej zapiekance widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaronowym daniem można się dobrze najeść, a kiełki uwielbiam. W ogóle jestem roślinożerna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, uwielbiam takie zapiekanki makaronowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dziś w wersji z makaronem spagetti , na ostro i posypałam serem feta - wszyscy się zajadali - pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę jeść każdego dnia <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie przygotowuję to danie i zastanawiam się co kukurydzą, wymieszać z resztą i dać do piekarnika, czy posypać po upieczeniu..?

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka wyszła pyszna i baardzo sycąca, nałożyłam sobie sporo na talerz myśląc, że zjem to bez problemu, ale po zjedzeniu połowy musiałam się poddać;)super danie, na drugi dzień smakuje tak samo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń