Pyszny i efektowny deser bez grama cukru, mąki (w tym glutenu) i tłuszczów nasyconych. Dodatkowo odpowiedni również dla wegan. Potrzebna Wam będzie dobra maszyna miksująca i odrobina cierpliwości. Ale naprawdę warto!
Składniki na 8 sporych tartaletek:
Spód
- Migdały - szklanka
- Suszone śliwki - 1/2 szklanki
- Suszone daktyle - 1/2 szklanki
- Wiórki kokosowe - 2 łyżki
- Kakao gorzkie - płaska łyżka
Nadzienie:
- Ugotowana kasza jaglana - 6 - 8 łyżek
- Banan - sztuka
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki*
- Suszone daktyle - garść*
- Świeże owoce - u mnie jagody
*Wiórki i posiekane dkatyle wrzucamy do szklanki i zalewamy taką ilością wody, aby całkowicie zapełnić szklankę. Najlepiej zrobić to co najmniej godzinę wcześniej.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy spód: wszystkie składniki miksujemy
najdrobniej jak się da – jeżeli używacie blendera z małą miską proponuję
rozłożyć to na 2 – 3 razy. Jeżeli składniki się ze sobą nie skleją w trakcie
miksowania ugniatamy je ręką jak ciasto. Otrzymanym ciastem wykładamy foremki
na tartaletki (u mnie były to silikonowe foremki na muffinki) i wstawiamy do
lodówki (spód najlepiej przygotować dzień wcześniej tak aby przez noc postał w
lodówce).
-
Przygotowujemy nadzienie: podobnie jak ze spodem trzeba wszystkie składniki zmiksować – najlepiej zacząć od banana i szklanki z wiórkami i daktylami (razem z wodą), następnie dodajemy ugotowaną kaszę i miksujemy na gładki krem, którym wykładamy wnętrze tartaletek – wierzch ozdabiamy świeżymi owocami – u mnie były to jagody jednak wspaniale sprawdzą się również truskawki i maliny.
Wartość odżywcza jednej tartaletki:
- Energia: 202 kcal
- Białko: 4,3 g
- Tłuszcz: 9,1 g
- Węglowodany: 30,6 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 0 mg
Tartaletki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu;
- Witamin: E, B2, B6;
bardzo interesujace :))
OdpowiedzUsuńa ja właśnie wpałaszowałam borówkę z ogrodu ... Prezentuje się znakomicie więc mam zamiar sprawdzić jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSzalenie ciekawy przepis ;) Jeszcze z takimi się nie spotkałam! Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) mniam:)
OdpowiedzUsuńpiękny mają kształt no i to.. wypełnienie!
OdpowiedzUsuń:)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5! :)
Ahh kuszą ;)
OdpowiedzUsuńOj mam apetyt na nie. Myślałam, że jak jestem na diecie to muszę uważać strasznie na słodycze, a najlepiej się ich pozbyć z diety. A tu jednak nie. Można spodkać słodycz z witaminkami. :)
OdpowiedzUsuńJedna więcej zadowolona osoba na diecie. Buźka.
Zrobiłam. Mój mikser tylko męczył się z migdałami i daktylami, więc spody nie są u mnie jedną miazgą, tylko wystają kawałki bakalii, ale myślę, że to nie przeszkadza. Mąż, który chce się odżywiać zdrowo, jest zachwycony smakiem. Mnie również smakowało i myślę, że zarówno spody, jak i masę można by jeść osobno.
OdpowiedzUsuńChyba jedynym minusem jest cena bakalii.
Prosimy o jak najwięcej wpisów i przepisów :)
Pozdrawiamy!
Rzeczywiście przygotowanie spodu wymaga dobrego miksera - żeby mu ułatwić pracę warto wcześniej posiekać bakalie nożem ;)
UsuńKlikajac na przepis zastanawialam sie "No, ciekawe czym Pani Paulina zastapila make do upieczenia spodow..". Otwieram a tu ani "pieczenia" ani "maki":)
OdpowiedzUsuńBardzo innowacyjny pomysl!
;)
UsuńCieszę się, że udało mi się kogoś zaskoczyć:D
Zrobiłam wczoraj wieczorem. Spód mi smakuje bez dwóch zdań, gorzej z wypełnieniem. Smakowało mi wczoraj na ciepło(kocham jaglankę) lecz dzisiaj jest bardzo wodniste i średnio smaczne. Całe szczęście wypełniam nim tartaletki tuż przed podaniem, więc dziś go sobie po prostu "odgrzeję" :D Generalnie pomysł super ale chyba go więcej nie powtórzę, bo jest bardzo czasochłonny. Wolę w to miejsce upiec sobie ciasteczka owsiane, które mozna przechowywać nieco dłużej.
OdpowiedzUsuńCzyli nie trzeba ich już piec? :)
OdpowiedzUsuńNie trzeba ;)
Usuń