Tym razem owsianka na zimno - dobra na upalne dni :)
Składniki na porcję:
- Mleko - szklanka
- Płatki owsiane - 5 łyżek
- Banan - sztuka
- Jagody - 5 łyżek
- Orzechy nerkowca - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Banana miksujemy z mlekiem - dodajemy płatki owsiane i wstawiamy na noc do lodówki.
- Rano przelewamy bananową owsiankę na talerz, dodajemy jagody i przechy nerkowca i zajadamy ;)
Wartość odżywcza kremowej owsianki:
- Energia: 500 kcal
- Białko: 19,3 g
- Tłuszcz: 16,2 g
- Węglowodany: 76,7 g
- Błonnik pokarmowy: 7,7 g
- Cholesterol: 11,5 mg
Kremowa owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
pysznie wygląda:) bardzo lubię takie śniadania:)
OdpowiedzUsuńowsianka z jagodami? Musi być pyszna ! :D
OdpowiedzUsuńojej.. jaki ciekawy kolor;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)
Zrobiłam i smakowała super tylko, że owsianka miała płynną konsystencję a nie kremową. Jak pani udało się z kremową?
OdpowiedzUsuńMoże to kwestia wielkości banana? ;)
UsuńW jaki sposób liczy wartość odżywczą swoich przepisów? 72g węglowodanów?
OdpowiedzUsuńUżywam programu dla dietetyków
Usuń