Przyznaję, trochę mnie poniosło - kupiłam prawie 2 kg rabarbaru i teraz muszę to jakoś przerobić :) Deser, ciasto, owsianka, koktajl - macie jeszcze jakieś propozycje?
Składniki na dwie porcje:
- Rabarbar - ok. 250 g
- Cukier - 1,5 łyżki
- Woda - łyżka
- Serek homogenizowany naturalny - ok. 200 g
- Cukier waniliowy - łyżeczka
- Mieszanka musli - trzy łyżki (u mnie suszone czereśnie, wiórki kokosowe, płatki owsiane i płatki migdałów)
Sposób przygotowania:
- Do garnka z łyżką wody i 1,5 łyżki cukru wrzucamy drobno posiekany w plasterki rabarbar - gotujemy dopóki nie powstanie mus.
- Serek mieszamy z cukrem waniliowym (NIE wanilinowym).
- Gdy mus ostygnie nakładamy go do szklanki, następnie serek i na to musli.
Wartość odżywcza porcji deseru rabarbarowego:
- Energia: 254 kcal
- Białko: 18,6 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 5,4 g
- Cholesterol: 15 mg
Deser rabarbarowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B2, B12;
pyszności w szklance!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie musy w połączeniu właśnie z serkiem czy jogurtem i do tego coś chrupkiego - niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuń