Lekkie i niezwykle smaczne ciasto jogurtowe z owocami - idealne na niedzielne popołudnie. U mnie rabarbar i truskawki (pierwsze w tym roku, yuuuhuu!), ale oczywiście każdy owoc będzie odpowiedni :)
Przepis bierze udział w akcji Czas na piknik 2013
Składniki na formę:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 i 1/2 szklanki
- Jogurt naturalny - 300 g
- Jaja - dwie sztuki
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Cukier waniliowy - jedna łyżeczka
- Proszek do pieczenia - dwie łyżeczki
- Rabarbar - ok. 100 g
- Truskawki - ok. 100 g
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewamy mąkę.
- Dodajemy pozostałe składniki - mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - na wierzchu układamy owoce.
- Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180˚C.
Wartość odżywcza porcji ciasta (1/10 tortownicy):
- Energia: 250 kcal
- Białko: 6,8 g
- Tłuszcz: 10,5 g
- Węglowodany: 36g
- Błonnik pokarmowy: 3,9 g
- Cholesterol: 45,6 mg
Ciasto z owocami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B12, PP;
truskawki najlepsze:) piękny talerz:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZdrowe, letnie ciasto z jednymi z moich ulubionych owoców :) Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek!
OdpowiedzUsuńwygląda super!:) zapiszę i zrobię jak będę miała swoje, działkowe truskawki
OdpowiedzUsuńpyszne, zdrowe lekkie ciacho -super ;) z truskawkami i rabarbarem na pewno pycha <3
OdpowiedzUsuńA czy wyszloby zupełnie bez oleju a z większą ilością jogurtu? :)
OdpowiedzUsuńDobre pytanie, trzeba by spróbować :)
UsuńJeśli ograniczysz olej to oprócz zwiększenia jogurtu proponuję dodać 1 jajo więcej :)
UsuńBardzo fajny przepis!
Piękne ciasto, przypomniało mi się to moje, z zeszłego roku - uwielbiam rabarbar.
OdpowiedzUsuńMam jedną prośbę, żeby ciasto mogło zostać ujęte w podsumowaniu piknikowej akcji, umieść proszę gdzieś we wpisie banerek do akcji albo link do niej. Coś w stylu "Przepis bierze udział w akcji Czas na piknik 2013".
Dziękuję!
Świetny blog - zostaję tu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Ewa
czy można dać mąkę razową?
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńZostaję tu na wieki:) jestem człowiekiem tysiąca zawodów ;p:D MAMĄ, ed.zdrowia, farmaceutą, makijażystką i takiego bloga szukałam :) Pytanie: mrożone owoce leśne (kwaskowate) podejdą?
OdpowiedzUsuńMogą być ;)
UsuńProsze o informację czy piekarnik ustawic z termoobiegiem, czy może góra dol ☺
OdpowiedzUsuńgóra - dół :)
UsuńA czy moze byc z termoobiegiem? Niestety mam tylko taką opcję w swoim piekarniku :(
UsuńA na jaką wielkość blachy/tortownicy jest przewidziany przepis?
OdpowiedzUsuńśrednica ok. 25 cm :)
UsuńA gdyby tak cukier zamienić na ksylitol, to ile należałoby dać tego słodziku?
OdpowiedzUsuńTyle samo ;)
Usuńbyc moze cos zle zrobilam, ale wyszedl mi zakalec, owoce puscily soki i wszystko sie 'rozciapalo'
OdpowiedzUsuńjakis pomysl co poszlo nie tak?
OdpowiedzUsuńSuper przepisy! :) Czy zamiast oleju rzepakowego, można dać kokosowy? A mąkę graham zamienić na np. ryżową albo kokosową? Czy czy w tym przepisie, jak i również innych na Pani blogu cukier można zastąpić miodem bądź ksylitolem? Jeśli tak czy proporcje pozostają takie same? :)
OdpowiedzUsuńTak, można dodać inny tłuszcz, mąkę a nawet substancję słodzącą ;)
UsuńProporcje mogą się zmienić w przypadku mąki - każda inaczej się zachowuje (szczególnie te bezglutenowe).
Czy to ciasto ma być mokre po upieczeniu???
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto ma być mokre po upieczeniu???
OdpowiedzUsuńRaczej nie ;)
UsuńA czy można cukier zastąpić miodem? Jeśli tak to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dałabym ok. 5 łyżek :)
UsuńPiecze się! jak na razie pięknie wyrasta i pachnie w całym domu :) Zamiast oleju dałam oliwę, mam nadzieję, że nie zepsuje smaku.
OdpowiedzUsuńWitam, piekę to ciasto raz w tygodniu,chyba od roku.Jest pyszne,szybko się robi.Owoce dodaje,jakie mam.Wlasnie zjadłam ostatni kawałek ciasta z jabłkiem i cynamonem.Zeby nie jest za dużo,zmniejszyłem składniki o połowę i na jedną osobę wystarczy.Maz nie jada takiego ciasta,bo nie lubi razowej mak.
OdpowiedzUsuńDwa podejścia i dwa kompletne zakalce. Nigdy przedtem nie miałam takiego problemu z ciastem a tu no nic nie wychodzi. Jakim cudem przy takiej ilości mąki razowej "wylewacie" ciasto do formy? U mnie trzymając się proporcji i rodzaju mąki konsystencja betonu.
OdpowiedzUsuń