Składniki (na 15 kuleczek):
- Migdały - 40 g
- Orzechy włoskie - 20 g
- Wiórki kokosowe - łyżka
- Figi suszone (niesiarkowane) - 50 g
- Daktyle suszone (niesiarkowane) - 40 g
- Gruszki suszone (niesiarkowane) - 30 g
- Kakao - łyżka
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Wiórki i pokruszone płatki migdałów - do obtoczenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki miksujemy na klejącą masę.
- Formujemy kuleczki, które możemy - aczkolwiek nie musimy - obtoczyć w wiórkach kokosowych lub płatkach migdałów.
Wartość odżywcza trzech kuleczek:
- Energia: 150 kcal
- Białko: 3,2 g
- Tłuszcz: 7,6 g
- Węglowodany: 21,5 g
- Błonnik pokarmowy: 4,3 g
- Cholesterol: 0 mg
Słodkie kuleczki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B6, PP;
fantastyczne!
OdpowiedzUsuńGodne polecenia:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Słodko i zdrowo.
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić suszone gruszki? Bo nigdzie nie znalałam :-(
OdpowiedzUsuńPomiń je zwiększ odpowiednio ilość fig i daktyli :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńObłędne! Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńpolecam najpierw zamoczyc na noc to wszystko w mleku i potem odcedzic.lepiej sie zblenduje i sklei
OdpowiedzUsuń