Już
dawno chodziła za mną pasta z grochu - zafascynowana więc przepisem z bloga Twardego Szparaga
stwierdziłam, że jest to dobry moment na przygotowanie takiego cuda ;)
Składniki:
- Groch (połówki) - 1/2 szklanki (przed namoczeniem)
- Cebula - sztuka
- Czosnek - ząbek
- Olej rzepakowy/ oliwa z oliwek - łyżka
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól, pieprz, dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
- Groch na noc zalewamy wodą.
- Gotujemy groch z dodatkiem pokrojonej w krążki cebuli, dwoma liśćmi laurowymi oraz 1/4 łyżeczki kurkumy - po godzinie groch powinien się rozgotować.
- Do rozgotowanego grochu dodajemy sok z cytryny, olej/oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (wyjmujemy natomiast liście laurowe).
- Całość miksujemy blenderem na gładką masę - doprawiamy do smaku solą i pieprzem :)
Wartość odżywcza kanapkowej porcji pasty z grochu:
- Energia: 46 kcal
- Białko: 3,6 g
- Tłuszcz: 0,2 g
- Węglowodany: 9,6 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 0 mg
Pasta z grochu jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Że też mnie ominęło :) Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńA czy groch gotuje się w jakiejś konkretnej ilości wody? Bo rozumiem że miksuje się go potem z wodą w której się gotował? Mam małe doświadczenie z grochem, zerowe w zasadzie, a chodzi za mną ta pasta.
OdpowiedzUsuńIdę zalać groch na noc.
Groch na początku gotujemy taką ilości wody aby był przykryty. Natomiast w trakcie gotowania trzeba pilnować czy nie odparowało za dużo wody i od czasu do czasu dolewać niewielką ilość.
UsuńA ile z tego przepisu wychodzi porcji?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, ok. 10 - 12 łyżek ;)
UsuńChyba trzeba odlac wodę , ja właśnie zrobiłam bez odlewnia i wyszła beznadziejna
OdpowiedzUsuńZgadza się, jeśli zostaje woda po ugotowaniu trzeba ją odlać ;)
UsuńCzy groszek jest lekkostrawny? Czy można jakoś spowodować by strączki typu soczewica,ciecierzyca były lekkostrawne?
OdpowiedzUsuńBardzo je lubie a niestety musze zacząć jeść inaczej
Niestety nie jest, rośliny strączkowe są ciężkostrawne i wzdymające. W ułatwieniu ich strawienia pomaga dodatek przypraw w trakcie gotowania (cząber, majeranek), wcześniejsze moczenie i odlewanie wody w której się moczyły oraz gotowanie bez przykrycia.
UsuńPozdrawiam
Oh, to niedobrze :(
UsuńA słyszałam że chociaż soczewica jest lekkostrawnsa :(
Soczewica jest najłatwiej strawna ze wszystkich strączków :)
Usuń