Paulina Styś-Nowak dnia 2013/05/08

Fava - pasta z grochu

Fava
Już dawno chodziła za mną pasta z grochu - zafascynowana więc przepisem z bloga Twardego Szparaga stwierdziłam, że jest to dobry moment na przygotowanie takiego cuda ;)

Składniki:

  • Groch (połówki) - 1/2 szklanki (przed namoczeniem)
  • Cebula - sztuka
  • Czosnek - ząbek
  • Olej rzepakowy/ oliwa z oliwek - łyżka
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz, dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki kurkumy


Sposób przygotowania:

  • Groch na noc zalewamy wodą.
  • Gotujemy groch z dodatkiem pokrojonej w krążki cebuli, dwoma liśćmi laurowymi oraz 1/4 łyżeczki kurkumy - po godzinie groch powinien się rozgotować.
  • Do rozgotowanego grochu dodajemy sok z cytryny, olej/oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (wyjmujemy natomiast liście laurowe).
  • Całość miksujemy blenderem na gładką masę - doprawiamy do smaku solą i pieprzem :)

Wartość odżywcza kanapkowej porcji pasty z grochu:

  • Energia: 46 kcal
  • Białko: 3,6 g
  • Tłuszcz: 0,2 g
  • Węglowodany: 9,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 0 mg


Pasta z grochu jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Pasta z grochu


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

12 komentarzy:

  1. Że też mnie ominęło :) Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy groch gotuje się w jakiejś konkretnej ilości wody? Bo rozumiem że miksuje się go potem z wodą w której się gotował? Mam małe doświadczenie z grochem, zerowe w zasadzie, a chodzi za mną ta pasta.
    Idę zalać groch na noc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Groch na początku gotujemy taką ilości wody aby był przykryty. Natomiast w trakcie gotowania trzeba pilnować czy nie odparowało za dużo wody i od czasu do czasu dolewać niewielką ilość.

      Usuń
  3. A ile z tego przepisu wychodzi porcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba trzeba odlac wodę , ja właśnie zrobiłam bez odlewnia i wyszła beznadziejna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, jeśli zostaje woda po ugotowaniu trzeba ją odlać ;)

      Usuń
  5. Czy groszek jest lekkostrawny? Czy można jakoś spowodować by strączki typu soczewica,ciecierzyca były lekkostrawne?
    Bardzo je lubie a niestety musze zacząć jeść inaczej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jest, rośliny strączkowe są ciężkostrawne i wzdymające. W ułatwieniu ich strawienia pomaga dodatek przypraw w trakcie gotowania (cząber, majeranek), wcześniejsze moczenie i odlewanie wody w której się moczyły oraz gotowanie bez przykrycia.

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Oh, to niedobrze :(
      A słyszałam że chociaż soczewica jest lekkostrawnsa :(

      Usuń
    3. Soczewica jest najłatwiej strawna ze wszystkich strączków :)

      Usuń