Składniki na trzy porcje:
- Sałata - 3 duże liście
- Ciecierzyca - 1/2 szklanki (u mnie ugotowana ale może być też konserwowa)
- Pomidor - 3 spore soczyste sztuki
- Tuńczyk w sosie własnym - mała puszka
- Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
- Nasiona słonecznika - łyżka
- Natka pietruszki/szczypiorek
- Sok z cytryny - dwie łyżki
- Musztarda - dwie łyżeczki
- Część miąższu z "wnętrza" pomidorów
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę rozkładamy na talerzu.
- Pomidora kroimy na ósemki, ale nie do końca tak aby powstał nam piękny czerwony kwiat, do którego nałożymy pozostałe składniki (najlepiej robić to nad miską, w której przygotujemy sos, aby nie stracić soku). Z pomidora usuwamy ziarna i część miąższu - połowę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki, pozostałą część dodamy do sosu.
- Cieciorkę mieszamy z odciśniętym tuńczykiem, odsączoną kukurydzą, pomidorami posiekanymi w kostkę.
- Przygotowujemy sos - do miąższu pomidorowego dodajemy pozostałe składniki - miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy do smaku - mieszamy z sałatką.
- Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do pomidora - całość posypujemy natką pietruszki bądź szczypiorkiem.
Wartość odżywcza porcji cieciorkowej sałatki:
- Energia: 174 kcal
- Białko: 16,3 g
- Tłuszcz: 2,6 g
- Węglowodany: 28,5 g
- Błonnik pokarmowy: 7,5 g
- Cholesterol: 21 mg
Cieciorkowa sałatka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, potasu, wapnia;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B6, B12, PP;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz