Paulina Styś-Nowak dnia 2013/05/21

Cieciorkowa sałatka w czerwonym kwiecie

Sałatka z tuńczykaCoś ostatnio za słodko zrobiło się na blogu - same desery i wypieki :) Pora na sałatkę!


 

Składniki na trzy porcje:

  • Sałata - 3 duże liście
  • Ciecierzyca - 1/2 szklanki (u mnie ugotowana ale może być też konserwowa)
  • Pomidor - 3 spore soczyste sztuki
  • Tuńczyk w sosie własnym - mała puszka
  • Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
  • Nasiona słonecznika - łyżka
  • Natka pietruszki/szczypiorek
Sos:
  • Sok z cytryny - dwie łyżki
  • Musztarda - dwie łyżeczki
  • Część miąższu z "wnętrza" pomidorów
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Sałatę rozkładamy na talerzu.
  • Pomidora kroimy na ósemki, ale nie do końca tak aby powstał nam piękny czerwony kwiat, do którego nałożymy pozostałe składniki (najlepiej robić to nad miską, w której przygotujemy sos, aby nie stracić soku). Z pomidora usuwamy ziarna i część miąższu - połowę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki, pozostałą część dodamy do sosu.
  • Cieciorkę mieszamy z odciśniętym tuńczykiem, odsączoną kukurydzą, pomidorami posiekanymi w kostkę.
  • Przygotowujemy sos - do miąższu pomidorowego dodajemy pozostałe składniki - miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy do smaku - mieszamy z sałatką.
  • Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do pomidora - całość posypujemy natką pietruszki bądź szczypiorkiem.

Wartość odżywcza porcji cieciorkowej sałatki:

  • Energia: 174 kcal
  • Białko: 16,3 g
  • Tłuszcz: 2,6 g
  • Węglowodany: 28,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,5 g
  • Cholesterol: 21 mg


Cieciorkowa sałatka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, potasu, wapnia;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B6, B12, PP;
Cieciorkowa sałatka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz