- Kasza jaglana - 5 łyżek
- Woda - dwie szklanki
- Banan - dojrzała sztuka
- Suszone daktyle (niesiarkowane) - 6 sztuk
- Orzechy nerkowca - trzy łyżki
- Mleko roślinne - opcjonalnie do rozrzedzenia kremu
Mus rabarbarowy:
- Rabarbar - ok. 300 g
- Suszone daktyle - kilka - kilkanaście sztuk (dla osłody)
- Woda - łyżka
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy do wchłonięcia wody - studzimy.
- W blenderze miksujemy orzechy nerkowca z bananem i daktylami - dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną - miksujemy na gładki krem. Gdyby był zbyt gęsty dolewamy mleka roślinnego.
- Rabarbar siekamy i wrzucamy do garnka z łyżką wody, dodajemy posiekane daktyle - gotujemy do powstania musu.
- Krem jaglany podajemy z musem rabarbarowym :)
Wartość odżywcza porcji deseru:
- Energia: 266 kcal
- Białko: 6,7 g
- Tłuszcz: 6,5 g
- Węglowodany: 52,8 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
- Cholesterol: 0 mg
Aksamitny krem jaglany z musem rabarbarowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńo proszę! zdrowy prezencik:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za Twój udział w akcji rabarbar!
Ciekawa jestem jak to smakuje, muszę wypróbować. Uwielbiam jaglankę. nominowałam Cię do Liebster Award. Zapraszam Cię, jeśli chcesz http://projektkobiecosc.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html
OdpowiedzUsuń