Składniki na porcję:
- Mix sałat - duża garść
- Pomidor - sztuka
- Mozzarella potarta - łyżka
- Nasiona słonecznika - łyżka
- Chleb pełnoziarnisty - kromka
- Olej rzepakowy - łyżeczka
- Czosnek - ząbek
Sos (opcjonalnie):
- Oliwa/olej lniany - łyżka
- Ocet balsamiczny - 1/4 łyżeczki
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy grzanki - chleb kroimy w kostkę. Olej mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę - skrapiamy grzanki, które rozrzucamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 180˚C przez ok. 10 minut.
- Na talerzu rozkładamy sałatę, na to pomidor pokrojony w ósemki i pozostałe składniki.
- Skrapiamy sosem, aczkolwiek sałatka smakuje świetnie również bez sosu :)
Wartość odżywcza porcji sałatki (bez sosu):
- Energia: 186 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 26,3 g
- Błonnik pokarmowy: 5,7 g
- Cholesterol: 0 mg
Sałatką z mozzarellą i grzankami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
wygląda bardzo pysznie i pożywnie:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się! ja uwielbiam wszelkie sałatki i ciągle je jadam, więc i taką wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńjutro robię :)
OdpowiedzUsuńwww.eva-style.blogspot.com
A ja zrobiłam dziś , pychotka :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń