Paulina Styś-Nowak dnia 2013/05/29

Lekka sałatka z mozzarellą i grzankami czosnkowymi

Sałatka z grzankami

 Składniki na porcję:

  • Mix sałat - duża garść
  • Pomidor - sztuka
  • Mozzarella potarta - łyżka
  • Nasiona słonecznika - łyżka
  • Chleb pełnoziarnisty - kromka 
  • Olej rzepakowy - łyżeczka
  • Czosnek - ząbek

Sos (opcjonalnie):
  • Oliwa/olej lniany - łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy grzanki - chleb kroimy w kostkę. Olej mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę - skrapiamy grzanki, które rozrzucamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 180˚C przez ok. 10 minut.
  • Na talerzu rozkładamy sałatę, na to pomidor pokrojony w ósemki i pozostałe składniki.
  • Skrapiamy sosem, aczkolwiek sałatka smakuje świetnie również bez sosu :)

Wartość odżywcza porcji sałatki (bez sosu):

  • Energia: 186 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 26,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,7 g
  • Cholesterol: 0 mg


Sałatką z mozzarellą i grzankami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Lekka sałatka z grzankami

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo pysznie i pożywnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się! ja uwielbiam wszelkie sałatki i ciągle je jadam, więc i taką wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro robię :)



    www.eva-style.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja zrobiłam dziś , pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń