Składniki na 9 - 12 muffin (w zależności od wielkości foremek):
Składniki suche:
- Płatki owsiane - szklanka
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
- Proszek do pieczenia - łyęczka
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1/3 szklanki
Składniki mokre:
- Jogurt naturalny - szklanka
- Olej rzepakowy - 5 łyżek
Budyniowe nadzienie:
- Mleko 1,5% - 3/4 szklanki
- Skrobia ziemniaczana - łyżka
- Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - 1/2 łyżeczki
- Cukier - łyżka
Na wierzch:
- Suszone maliny - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania domowego budyniu: do 1/2 szklanki mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy - doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej części mleka rozprowadzamy skrobię - dodajemy do wrzącego mleka, ciągle mieszając. Po chwili, gdy budyń zgęstnieje wyłączamy gaz.
- Maliny zalewamy zagotowaną wodą - po kilku minutach napar odlewamy (idealny do herbaty czy wody mineralnej), zaś maliny odsączamy na ręczniku kuchennym.
- Płatki owsiane miksujemy na mąkę - mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami.
- Mieszamy ze sobą składniki mokre - dodajemy je do suchych - mieszamy.
- Do foremek nakładamy ciasto w taki sposób, aby na środku zrobić wgłębienie zaś przy ściankach ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości foremki. W miejsce wgłębienia nakładamy łyżeczkę budyniu - delikatnie przykrywamy to ciastem tworząc wypukłą "czapeczkę" :)
- Na wierzchu delikatnie wciskamy maliny.
- Muffiny pieczemy przez ok. 20 minut w 180˚C.
Wartość odżywcza jednej dużej muffiny z niespodzianką:
- Energia: 186 kcal
- Białko: 4,6 g
- Tłuszcz: 6,8 g
- Węglowodany: 28,9 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
- Cholesterol: 2,75 mg
Muffiny z niespodzianką są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B12;
są super !! zdrowe i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńjeee, w końcu porządne muffiny bez jaj ;)
OdpowiedzUsuńdoskonały przepis, troszkę go zmodyfikuję i chętnie zrobię! :)
OdpowiedzUsuńSuoer zastanawiam sie czym zastapic maliny suszone kawalki czekolady calkiem mi sie nie rozplyna w piekarniku? Taki niezdrowy akcent myslalam o bananach ake nie pieklam z nimi nic jeszcze
OdpowiedzUsuńCzy można zamienić mąkę graham na orkiszową? Nie piekłam jeszcze ciast z tego typu mąk. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuń