Paulina Styś-Nowak dnia 2013/04/30

Owsiane muffiny z niespodzianką

Muffiny z nadzieniemIdealne na drugie śniadanie - do kawy lub herbaty :)

Składniki na 9 - 12 muffin (w zależności od wielkości foremek):

  
Składniki suche:
  • Płatki owsiane - szklanka
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
  • Proszek do pieczenia - łyęczka
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1/3 szklanki

Składniki mokre:
  • Jogurt naturalny - szklanka
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek

Budyniowe nadzienie:
  • Mleko 1,5% - 3/4 szklanki
  • Skrobia ziemniaczana - łyżka
  • Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - łyżka

Na wierzch:

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania domowego budyniu: do 1/2 szklanki mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy - doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej części mleka rozprowadzamy skrobię - dodajemy do wrzącego mleka, ciągle mieszając. Po chwili, gdy budyń zgęstnieje wyłączamy gaz.
  • Maliny zalewamy zagotowaną wodą - po kilku minutach napar odlewamy (idealny do herbaty czy wody mineralnej), zaś maliny odsączamy na ręczniku kuchennym.
  • Płatki owsiane miksujemy na mąkę - mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami.
  • Mieszamy ze sobą składniki mokre - dodajemy je do suchych - mieszamy.
  • Do foremek nakładamy ciasto w taki sposób, aby na środku zrobić wgłębienie zaś przy ściankach ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości foremki. W miejsce wgłębienia nakładamy łyżeczkę budyniu - delikatnie przykrywamy to ciastem tworząc wypukłą "czapeczkę" :)
  • Na wierzchu delikatnie wciskamy maliny. 
  • Muffiny pieczemy przez ok. 20 minut w 180˚C.

Wartość odżywcza jednej dużej muffiny z niespodzianką:

  • Energia: 186 kcal
  • Białko: 4,6 g
  • Tłuszcz: 6,8 g
  • Węglowodany: 28,9 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,5 g
  • Cholesterol: 2,75 mg


Muffiny z niespodzianką są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B12;
Owsiane muffinki

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

5 komentarzy:

  1. jeee, w końcu porządne muffiny bez jaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. doskonały przepis, troszkę go zmodyfikuję i chętnie zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Suoer zastanawiam sie czym zastapic maliny suszone kawalki czekolady calkiem mi sie nie rozplyna w piekarniku? Taki niezdrowy akcent myslalam o bananach ake nie pieklam z nimi nic jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zamienić mąkę graham na orkiszową? Nie piekłam jeszcze ciast z tego typu mąk. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń