Komosa ryżowa jest bardzo smaczna i pożywna. Mało tego!
Charakteryzuje się – jak na roślinę – wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Nie
bez znaczenia nazywana jest przez niektórych „super ziarnem”. Na szczególną
uwagę zasługuję zawartość białka, a dokładniej jego skład aminokwasowy – otóż komosa
ryżowa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (w tym lizynę, która w zbożach
stanowi aminokwas ograniczający), a więc takie, które musimy dostarczać z
dietą, gdyż nie są syntetyzowane w organizmie. W związku z tym quinoa powinna
zająć ważne miejsce w diecie wegan. Tym bardziej, że jest ona doskonałym
źródłem wapnia oraz żelaza.
Jako, że nie posiada glutenu może być spożywana przez osoby
z celiakią czy nietolerancją glutenu. Co więcej ma niski indeks glikemiczny (ok. 35). Nic tylko jeść! :)
Przygotowanie jest
praktycznie takie same jak innych kasz – w przypadku komosy przed gotowaniem
należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (umożliwi to pozbycie się saponin –
gorzkich glikozydów otaczających ziarno, wykazujących działanie
przeciwkrzepliwe). Komosę ryżową możemy zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki na trzy porcje:
- Komosa ryżowa (quinoa) - szklanka (dokładnie opłukana!)
- Czerwona papryka - 1/2 dużej sztuki
- Brokuł - 1/2 sztuki
- Kukurydza konserwowa - 6 łyżek
Pesto pietruszkowe:
- Natka pietruszki - pęczek
- Pestki dyni - dwie łyżki
- Czosnek - ząbek
- Oliwa z oliwek - 4 - 5 łyżek
- Sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową wsypujemy do dwóch szklanek wrzącej, lekko osolonej wody - gotujemy do wchłonięcia wody.
- Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (ale nie rozgotowujemy!) tak by były chrupiące :)
- Paprykę kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Przygotowujemy pesto pietruszkowe - wszystkie składniki miksujemy ze sobą - dodajemy do sałatki (proponuję połowę z porcji przygotowanej z podanej ilości składników).
Wartość odżywcza porcji wiosennej sałatki z komosy ryżowej:
- Energia: 372 kcal
- Białko: 9,6 g
- Tłuszcz: 14,2 g
- Węglowodany: 58,1 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 0 mg
Wiosenna sałatka z komosy ryżowej i pesto jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6, PP;
Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPaulinko cudowna sałatka :)) komosy co prawda jeszcze nie jadłam, ale muszę kupić przy najbliższej okazji i wypróbować Twój przepis :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
ale pyszności
OdpowiedzUsuńi tak kolorowo ;)
Kocham komosę w sałatkach...nie tylko. Na moim nowym blogu możesz znaleźć tutariol jak ugotować perfekcyjną komosę!Zapraszam!
OdpowiedzUsuńhttp://one-cup-of-life.blogspot.co.uk/2013/07/komosa-ryzowa-quinoa-your-new-best.html
Nie mam pietruszki czym moźna zastąpic pesto?
OdpowiedzUsuńProszę dodać sama oliwę.
Usuń