Składniki:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - dwie szklanki
- Mąka pszenna jasna - dwie szklanki
- Drożdże (świeże) - 25 g
- Jogurt naturalny - szklanka
- Mleko - pół szklanki
- Olej rzepakowy - 6 łyżek
- Cukier - 6 łyżek
- Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - łyżka
- Gorzka czekolada - pół tabliczki
- Suszony agrest (niesiarkowany) - pół szklanki - namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem miodu lub cukru
- Sól - szczypta
- Cukier puder (do posypania) - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn – do letniego mleka (całej ilości z przepisu) dodajemy 4 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
- Do miski wsypujemy obie mąki – dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady i agrestu) włącznie z zaczynem i solą – mieszamy łyżką, a następnie wyrzucamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej na godzinę).
- Czekoladę kroimy w dosyć grubą kostkę. Z agrestu odlewamy roztwór wody i miodu – owoce oprószamy mąką.
- Ciasto delikatnie wyrabiamy z dodatkiem czekolady i agrestu – przekładamy do formy na babkę (ja posiadam formę silikonową więc nie muszę jej natłuszczać, w innym przypadku konieczne jest natłuszczenie formy olejem) – ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy co najmniej na 30 minut do wyrośnięcia.
- Babkę pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 50 minut.
-
Po wyjęciu z formy możemy (aczkolwiek nie musimy) oprószyć ją cukrem pudrem.
Wartość odżywcza porcji babki drożdżowej (1/14 ciasta):
- Energia: 193 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 6,6 g
- Węglowodany: 30,5 g
- Błonnik pokarmowy: 2,3 g
- Cholesterol: 1,87 mg
Babka drożdżowa z kawałkami czekolady i suszonym agrestem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, PP;
mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię babki, a ta wygląda imponująco ;)
Nigdy się jeszcze z suszonym agrestem nie spotkałam, zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńJa również pierwszy raz miałam do czynienia z suszonym agrestem :)
UsuńPaulinka, Twoja babka wygląda rewelacyjnie! a połączenie agrestu z czekoladą brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
czy zamiast mąki graham można dać orkiszową lub żytnią?
OdpowiedzUsuńProponuję użyć orkiszowej :)
UsuńA zamiast agrestu czego można dodać? I jeszcze pytanie o pani książkę czy znajdę w niej przepisy?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć. Tak, są także przepisy :)
UsuńCzy zamiast oleju rzepakowego mogę użyć oleju kokosowego?
OdpowiedzUsuńNiestety nie podpowiem :(
UsuńJak smakuje suszony agrest? Do czego można go porównać?
OdpowiedzUsuń