Jednak do czego zmierzam! Moi drodzy, już w tym tygodniu ruszamy z konkursem z atrakcyjnymi nagrodami ze Zdrowego Zakątka - na ten moment nie mogę Wam zdradzić zbyt wiele szczegółów, ale w tajemnicy powiem, że możecie szykować swoje najlepsze przepisy na desery. Ale uwaga! - musi być zdrowo! Więcej szczegółów już wkrótce!
Tymczasem zapraszam na słodkie śniadanie :)
Składniki na dwie porcje:
- Kasza jaglana - 1/3 szklanki
- Mleko - 1/2 szklanki
- Woda - 1/2 szklanki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Banan - sztuka
- Suszone jagody - łyżeczka
- Suszone czereśnie - dwie łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Kaszę wsypujemy do wrzącej wody i mleka z odrobiną cukru - gotujemy do czasy wchłonięcia wody, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy kasza wchłonie płyn dodajemy banana pokrojonego w kostkę, łyżeczkę suszonych czereśni i 1/2 łyżeczki suszonych jagód - mieszamy.
- Kaszę przekładamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania - na wierzchu rozkładamy pozostałe suszone czereśnie i jagody.
- Zapiekamy w temp. 180˚ przez 8 minut.
Wartość odżywcza porcji zapiekanej jaglanki:
- Energia: 207 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 43,5 g
- Błonnik pokarmowy: 2,7 g
- Cholesterol: 3 mg
Zapiekana jaglanka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Jak apetycznie to wygląda! A oczywiście samo zdrowie, jakżeby inaczej. Takim sposobem można pięknie zacząć poranek.
OdpowiedzUsuńbarrdzo apetycznie !:)
OdpowiedzUsuńpyszna, zdrowa zapiekana kasza - super ;)
OdpowiedzUsuńJaka świetna zapiekanka! Muszę zapiec jaglankę, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńKocham zapiekaną jaglankę <3 Twoja wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńczy zamiast kaszy można użyć płatków owsianych? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować. Daj znać co wyszło ;)
UsuńTo jest mega pyszne! Od tygodnia jem tylko to co na Twojej stronie znajdę i jestem zachwycona!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń