Składniki:
Spód:
- Migdały - 200 g
- Suszone śliwki - 200 g
- Wiórki kokosowe - 6 łyżek
- Kakao - łyżka
- Mleko 1,5% - 3 szklanki
- Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
- Laska wanilii - dwie sztuki
- Cukier puder - cztery łyżki (można zastąpić stewią)
- Banan - dwie sztuki
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy spód: wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera/miksera na gładką, kleistą masę (jeżeli podobnie jak ja macie małą miskę od blendera można najpierw zmiksować migdały, następnie śliwki z wiórkami i kakao - połączyć to z migdałami zagniatając jak ciasto). Tak przygotowane „ciasto” przekładamy do formy na tartę i rozkładamy ją, mocno dociskając do dna i na boki.
- Spód wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy masę budyniową na wierzch: do 1,2 szklanki mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Pozostałą ilość mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier/stewię i ziarenka z laski wanilii – doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mleko ze skrobią, cały czas mieszając do czasu aż budyń wyraźnie zgęstnieje.
- Budyń (gorący) przekładamy na spód tarty, układamy banany.
- Gotową tartę przed podaniem wstawiamy na 1 – 2 godziny do lodówki .
Wartość odżywcza porcji tarty bananowej (1/8 całości):
- Energia: 376 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcz: 18,8 g
- Węglowodany: 49,2 g
- Błonnik pokarmowy: 7,3 g
- Cholesterol: 4,7 mg
Tarta bananowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B6;
Jejku, jaka pyszna, zdrowa propozycja! :)
OdpowiedzUsuńTaka tarta to ozdoba (choć krótkotrwała) każdego stołu :D
super sposób na lekki deser:) smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwow ,jest super ! samo zdrowie ;)
OdpowiedzUsuńWow, genialnie zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńo rany, ale cudowny przepis:D
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł na spód! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO jej, jak zobaczyłam zdjęcie, wiedziałam że na pewno kiedyś to zrobię :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i pewnie tak smakuje.
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne, wszystko co lubię: migdały, śliwki, kokos i banany. Nie omieszkam skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńMniam, jaki wspaniały "raw spód" :)
OdpowiedzUsuńA ten spód wychodzi bardzo twardy?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, na pewno jest mniej twardy od ciasta kruchego ;)
UsuńMniam koniecznie muszę zrobić! <3
OdpowiedzUsuńzupełnie bez pieczenia?
OdpowiedzUsuńZupełnie :)
UsuńCzym mogę zastąpić śliwki?
OdpowiedzUsuńnp. suszonymi daktylami ;)
UsuńCzy można mleko 1,5% zastąpić mlekiem roślinnym?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuńczy laski wanilii mogę zastąpić aromatem ?
OdpowiedzUsuńczy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńMam tylko 100 g migdałów.. Czy mogę to dopełnić na przykład orzechami włoskimi?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńChyba mam jakiś kiepski blender bo nie rozdrobniło mi się zbyt dobrze i teraz nie chce się skleić.. To co ma być "ciastem" jest sypkie.. :(
UsuńTo faktycznie coś się musiało źle rozdrobnić. Następnym razem namocz wcześniej śliwki i powinno być ok ;)
UsuńDodałam troszkę przegotowanej wody i się skleiło ;) pyszna tarta! :)
UsuńNie zawiodłam się na przepisie, wyborna w smaku.
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić śliwki? chodzi mi o coś nie owocowego. Nie przepadam za śliwkami, daktylami itp.
OdpowiedzUsuńBanany warto skropić sokiem z cytryny, wówczas nie ściemnieją;) Paulino, czy myślisz że wpłynie to mocno na docelowy smak?
OdpowiedzUsuń