Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/17

Tarta bananowa (bez glutenu! bez tłuszczu!)

Tarta bez cukru, tłuszczu i glutenu

 

Składniki:


Spód:
  • Migdały - 200 g
  • Suszone śliwki - 200 g
  • Wiórki kokosowe - 6 łyżek
  • Kakao - łyżka
Wierzch:
  • Mleko 1,5% - 3 szklanki
  • Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
  • Laska wanilii - dwie sztuki
  • Cukier puder - cztery łyżki (można zastąpić stewią)
  • Banan - dwie sztuki

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy spód: wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera/miksera na gładką, kleistą masę (jeżeli podobnie jak ja macie małą miskę od blendera można najpierw zmiksować migdały, następnie śliwki z wiórkami i kakao - połączyć to z migdałami zagniatając jak ciasto). Tak przygotowane „ciasto” przekładamy do formy na tartę i rozkładamy ją, mocno dociskając do dna i na boki.
  • Spód wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
  • W tym czasie przygotowujemy masę budyniową na wierzch: do 1,2 szklanki mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Pozostałą ilość mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier/stewię i ziarenka z laski wanilii – doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mleko ze skrobią, cały czas mieszając do czasu aż budyń wyraźnie zgęstnieje.
  • Budyń (gorący) przekładamy na spód tarty, układamy banany.
  • Gotową tartę przed podaniem wstawiamy na  1 – 2 godziny do lodówki .

Wartość odżywcza porcji tarty bananowej (1/8 całości):

  • Energia: 376 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 18,8 g
  • Węglowodany: 49,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,3 g
  • Cholesterol: 4,7 mg


Tarta bananowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B6;

Zdrowa tarta bananowa


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

30 komentarzy:

  1. Jejku, jaka pyszna, zdrowa propozycja! :)
    Taka tarta to ozdoba (choć krótkotrwała) każdego stołu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super sposób na lekki deser:) smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow ,jest super ! samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, genialnie zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany, ale cudowny przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  6. genialny pomysł na spód! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jej, jak zobaczyłam zdjęcie, wiedziałam że na pewno kiedyś to zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być pyszne, wszystko co lubię: migdały, śliwki, kokos i banany. Nie omieszkam skorzystać z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, jaki wspaniały "raw spód" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ten spód wychodzi bardzo twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, na pewno jest mniej twardy od ciasta kruchego ;)

      Usuń
  12. Mniam koniecznie muszę zrobić! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Czym mogę zastąpić śliwki?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można mleko 1,5% zastąpić mlekiem roślinnym?

    OdpowiedzUsuń
  15. czy laski wanilii mogę zastąpić aromatem ?

    OdpowiedzUsuń
  16. czy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam tylko 100 g migdałów.. Czy mogę to dopełnić na przykład orzechami włoskimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba mam jakiś kiepski blender bo nie rozdrobniło mi się zbyt dobrze i teraz nie chce się skleić.. To co ma być "ciastem" jest sypkie.. :(

      Usuń
    2. To faktycznie coś się musiało źle rozdrobnić. Następnym razem namocz wcześniej śliwki i powinno być ok ;)

      Usuń
    3. Dodałam troszkę przegotowanej wody i się skleiło ;) pyszna tarta! :)

      Usuń
  18. Nie zawiodłam się na przepisie, wyborna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  19. czym można zastąpić śliwki? chodzi mi o coś nie owocowego. Nie przepadam za śliwkami, daktylami itp.

    OdpowiedzUsuń
  20. Banany warto skropić sokiem z cytryny, wówczas nie ściemnieją;) Paulino, czy myślisz że wpłynie to mocno na docelowy smak?

    OdpowiedzUsuń