Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/14

Szybki obiad dla zapracowanych ;)

Obiad szybki i zdrowyMiało być risotto! Z powodu zbliżającego się napadu głodu i braku czasu wyszedł ryż z groszkiem i tuńczykiem. A więc prosto, zdrowo i smacznie - wszystkie składniki zgrały się ze sobą zaskakująco świetnie. I co najważniejsze dla osób cierpiących na ciągły niedobór czasu i ratujących się fast-foodami lub gotowymi, wysokoprzetworzonymi potrawami - przygotowanie takiej potrawy jest niewiarygodnie szybkie, bo zajmuje zaledwie 20 minut ;) 

Zapraszam do smakowania!


Składniki na trzy porcje:

  • Ryż parboiled - 200 g
  • Groszek konserwowy - puszka
  • Tuńczyk w sosie własnym - puszka (130 g ryby bez zalewy)
  • Masło - łyżka
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 12 - 15 minut).
  • Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła - dodajemy ugotowany ryż, tuńczyka odciśniętego z zalewy (ale nie zupełnie) i odcedzony groszek - podsmażamy przez 3 - 5 minut.
  • Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprze. Gotowe!

Wartość odżywcza porcji szybkiego obiadu:

  • Energia: 355 kcal
  • Białko: 17,4 g
  • Tłuszcz: 5,2 g
  • Węglowodany: 64,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,1 g
  • Cholesterol: 42,5 mg


Szybki obiad jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, kwasu foliowego, B6, B12, PP;
Ryż z tuńczykiem

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

15 komentarzy:

  1. Definitywnie coś dla mnie :) Prosto, zdrowo, a jakże smacznie - uwielbiam połączenie groszka konserwowego (potrafiłam wyjadać go puszkami :D) i tuńczyka!

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym zjadła taki obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ! i super szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hej, a czy zamiast tuńczyka sprawdziłby się łosoś w wodzie (też puszka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie takiego przepisu szukałem na dzisiejszy szybki obiadek, spróbuję, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmieciowy obiad, poza ryżem, który ma dzięki swej wstępnej obróbce termicznej zachowuje więcej wartości odżywczych niż zwykły ryż. Groszek konserwowy jest pozbawiony większości cennych pierwiastków. Tuńczyk z puszki, to też średni pomysł, pomijając już fakt, iż ten w wodzie jest dodatkowo niebyt apetyczny. Może to i szybki obiad, ale ze zdrową żywnością ma niewiele wspólnego.

    OdpowiedzUsuń
  7. 200g ryżu to waga suchego produktu? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dla mnie obrzydliwe i bez smaku moze dlatego ze tuńczyk w takim połączeniu mi nie pochodzi. Ale co kto lubi

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne dla studenta! ;p na szybko

    OdpowiedzUsuń
  10. a groszek z puszki i tuńczyk z puszki są zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jemy je raz na miesiąc to nie ma dramatu ;)

      Usuń
  11. Ulubione danie mojej córki - reszty rodziny również. Mega szybko i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Masło? Bardzo zdrowo, nie ma co...

    OdpowiedzUsuń