Składniki na trzy porcje:
- Serek homogenizowany waniliowy - 8 łyżek
- Zaparzone dwie szklanki kawa rozpuszczalnej osłodzonej dwiema pastylkami stewii
- Płatki owsiane górskie - 10 łyżek
- Orzechy włoskie - 3 łyżki
- Rodzynki - 3 łyżki
- Kakao gorzkie - do posypania
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalewamy kawą - odstawiamy co najmniej na godzinę.
- Po tym czasie odlewamy pozostałą część kawy i odciskamy nadmiar kawy z płatków.
- W szklance/pucharku nakładamy na przemian serek z kawowymi płatkami owsianymi - całość posypujemy kakao.
Wartość odżywcza deseru kawowo - waniliowego:
- Energia: 297 kcal
- Białko: 14,3 g
- Tłuszcz: 10,8 g
- Węglowodany: 39 g
- Błonnik pokarmowy: 3,6 g
- Cholesterol: 7,5 mg
Lekki deser kawowo - waniliowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Wygląda smacznie- nie dziwię się, że Anka tak go chwaliła ;)
OdpowiedzUsuńmniam , takie deserki to mogę jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie desery
OdpowiedzUsuńsą takie proste i pyszne ;)
Wspaniały deser :) Jak kawowy, to chyba nawet jutro go zrobię! Przyda się jako doładowanie po dodatkowych zajęciach.
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM KAWOWE SMAKOŁYKI WIEC NA PEWNO SIĘ SKUSZE ZA ZROBIENIE TEGO DESERU:)) MAM TYLKO PYTANIE NA ILE PORCJI JEST PODANA TA GRAMATURA?
OdpowiedzUsuń;)
Na trzy porcje ;)
UsuńZrobiłam, zjadłam i ... już zatęskniłam za następnym :)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!!
Dla córki zamiast kawy, użyłam kawy inki smakowej i wstawiłam do lodówki.
Prawie jak lody :)
Polecam!
Super ;)
UsuńCieszę się, że smakuje ;)
A co robimy z orzechami i rodzynkami? :))) głupia jestem :)))
OdpowiedzUsuńW sumie to nie napisałam (mój błąd) :) Mieszamy z płatkami już po odsączeniu kawy ;)
Usuńchciałam zapytać ile łyżeczek kawy na te dwie szklanki
OdpowiedzUsuńtyle ile zwyczajowo używasz :)
UsuńZrobiłam! Tylko zamiast kawy dałam kakao gorzkie rozpuszczone w wodzie, zamiast serka jogurt naturalny, rodzynki zastąpiłam pomarańczą i posypałam migdałami... Ale przypuśćmy, że to ten przepis XD Wyszło pysznie!
OdpowiedzUsuńTakie drobne zmiany :D
UsuńA co pani mysli o cukru trzccinowym?
OdpowiedzUsuńTaki sam jak każdy inny, również ten biały z buraka ;)
UsuńOd dawna staram się znaleźć odpowiedź popartą rzetelnie naukowo czy kawę lepiej pić z mlekiem czy bez, czy może nie ma różnicy. Czy Pani ma na ten temat jakieś zdanie?:)
OdpowiedzUsuńDodatek mleka sprawia, że kawa jest łagodniejsza dla żołądka (to taka wskazówka dla osób wrażliwych pod tym kątem). A poza tym raczej nie ma różnicy ;)
Usuń