Składniki na 2 porcje (ok. 10 sztuk):
Ciasto:
- Mąka graham (typ 1850) - jedna szklanka
- Przegotowana letnia woda - ok. 1/3 szklanki
Nadzienie:
- Jabłka - 1 - 2 sztuki (w zależności od wielkości)
- Cukier - do smaku (opcjonalnie)
- Rodzynki - łyżka
Sos jogurtowo - cynamonowy:
- Jogurt naturalny - dwie łyżki
- Miód/cukier - łyżeczka
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w kostkę, następnie mieszamy je z odrobiną cukru (ewentualnie) i rodzynkami.
- Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
- Ciasto wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję jabłek i zlepiamy.
- Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
- Gdy pierogi się będą gotowały przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z miodem/cukrem i cynamonem.
Wartość odżywcza porcji 5 pierogów jabłkowo - rodzynkowych:
- Energia: 262 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 1,9 g
- Węglowodany: 61,1 g
- Błonnik pokarmowy: 8,8 g
- Cholesterol: 0,64 mg
Pierogi jabłkowo - rodzynkowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B6, kwasu foliowego, PP;
Uwielbiam takie pierogi :) Są zdrowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy pierogów z jabłkami! A wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPaulinko świetne pierożki, bardzo mi przypadły do gustu :)) muszę kiedyś zrobić bo takich z jabłkiem w środku to przyznam szczerze jeszcze nie robiłam, ale już wiem, że mi będą smakować :) Dodaję Cię do obserwacji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuje za dodanie się do akcji,
Olinka - Smakowy Raj
uwielbiam pierogi na słodko;)
OdpowiedzUsuńw tym momencie marzę o porcji takich pierogów!
OdpowiedzUsuńpyszne takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńdomowe pierożki z pewnością pycha ;D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za pierogami z owocami, ale Twoje wyglądają strasznie zachęcająco. No i nie są kupne, więc co tu wgl porównywać! Pycha! <3
OdpowiedzUsuńA ile byłoby kaalori w jednym pirogu bez sosu?
OdpowiedzUsuńa może być z mąki żytniej. :) ?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam ;) Wtedy na pewno będzie inny stosunek wody do ciasta, dodałabym również jajo dla pewności ;)
UsuńCzy zwykła biała mąka też będzie OK ?
OdpowiedzUsuńA jeżeli chodzi o żytnią to czy jedno jajko wystarczy nabtą porcję ?
Nie wiem na jaką mąkę się zdecydować a nigdzie nie mogłam znaleźć Graham ;((((
Żeby wyszedł przepis będzie ok, zdrowotnie to tak średnio :)
UsuńJedno jajko wystarczy.
Jak nie uda się znaleźć Graham to może być też ta występująca pod nazwą "pełnoziarnista" :)