Składniki na porcję:
- Mix sałat - garść
- Pomidor - 1/2 sztuki
- Kawałek ogórka
- Papryka czerwona - 1/4 sztuki
- Cebula (u mnie czerwona) - odrobina
- Jajo - sztuka
- Masło - 1/2 łyżeczki
- Bagietka pełnoziarnista - 1/4 sztuki
- Czosnek - ząbek
- Olej rzepakowy - łyżeczka
- Przyprawy: sól, pierz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, siekamy i rozkładamy na talerzu (sałatę oprószamy wcześniej solą i ugniatamy ręką).
- Do oleju rzepakowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie - mieszamy.
- Przygotowujemy grzanki czosnkowe: bagietkę kroimy, każdą grzankę polewamy olejem z czosnkiem i pieczemy w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 8 minut.
- W tym czasie przygotowujemy jajo sadzone na parze (jajo można również posadzić na patelni teflonowej lub ceramicznej bez dodatku tłuszczu): talerzyk smarujemy odrobiną masła - wybijamy na niego jajo. Talerzyk kładziemy na garnku z wrzącą wodą i przykrywamy pokrywką - gotujemy do czasu aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze płynne. Po tym czasie jajo zdejmujemy ostrożnie z talerzyka za pomocą łopatki - kładziemy na przygotowanej wcześniej surówce.
- Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.
Wartość odżywcza porcji śniadaniowej sałatki z jajem:
- Energia: 338 kcal
- Białko: 15,7 g
- Tłuszcz: 12,3 g
- Węglowodany: 47,8 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 218,5 mg
Sałatka śniadaniowa z jajem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sałatka wygląda smacznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńMam jednak pytanie odnośnie masła orzechowego domowej roboty i nie tylko. Dlaczego niektóre z nich są ciemniejsze a inne jasne? Czy to zasługa prażenia orzechów lub nie ?
Tak, kolor masła orzechowego zależy od stopnia uprażenia orzechów. Moje pierwsze podejście do masła było totalną klapą - zostawiłam orzechy w piekarniku gazowym (gdzie temperaturę ustawia się na oko, czyli wcale nie ustawia ;p) na jakieś 20 minut. Niestety moje orzechy się wręcz spaliły - mimo to postanowiłam kontynuować przygotowanie masła - wyszło bardzo ciemne i jednocześnie nie nadające się do zjedzenia...
UsuńTak naprawdę nie ma konieczności wcześniejszego prażenia orzeszków, niektórzy twierdzą nawet, że masło z orzechów nieprażonych jest smaczniejsze ;) Lecz gdy chcemy uprażyć wcześniej orzechy to trzeba to kontrolować żeby się nie spaliły zbyt mocno, lecz lekko zarumieniły. W momencie gdy orzechy się zbyt mocno spalą zachodzą niekorzystne zmiany w kwasach tłuszczowych i powstają szkodliwe dla nas związki.
Dziękuje za odpowiedź. Ja osobiście nie prażę orzeszków. Kiedyś nawet kupiłam takie prażone bez soli i tłuszczu i robienie z nich masła orzechowego zajęło mi 3 razy więcej czasu niż z tych nieprażonych i kupowanych na wagę. Dlatego też kupuję tylko takie orzeszki. Troszkę roboty jest z łuskaniem, ale warto.
UsuńKiedyś zauważyłam że masło orzechowe z nieprażonych orzeszków po jakimś czasie (ok. tygodnia) samo mi ściemniało i było delikatnie ciemno brązowe... :) Troszkę się zdziwiłam....
Bardzo ładnie się prezentuje takie śniadanko. Te kolory wręcz pozwalają uwierzyć, że wiosna tuż :)
OdpowiedzUsuńPaulino a słyszałaś o szkodliwym połączeniu ogórka z pomidorem? prawda czy mit?
OdpowiedzUsuńPrawda. Świeży ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C. Lecz po pierwsze pomidor nie jest jej bogatym źródłem (bardziej martwiłabym się o połączenie ogórka i czerwonej papryki). Po drugie, aby uniknąć strat witaminy C wystarczy szybciutko wymieszać warzywa z przygotowanym sosem i od razu spożyć ;)
Usuńpołączenie ogórka i czerwonej papryki? Mogę dopytać na czym polega to szkodliwe działanie?
UsuńOpisane w powyższym komentarzy ;) Chodzi o enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C. Oczywiście jeśli skropimy ogórka sokiem z cytryny lub sosem to nie obaw ;)
Usuń"Talerzyk kładziemy na garnku z wrzącą wodą i przykrywamy pokrywką " - al. kładziemy w garnku aby był kontakt talerzyka z wodą?
OdpowiedzUsuńNie, nie. Talerzy ma mieć taką średnicę żeby nie "wpadł" do garnka tylko zawiesił się na jego krawędziach.
Usuń