Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/21

Pierogi jabłkowo - rodzynkowe

Jabłkowe pierogi

 

Składniki na 2 porcje (ok. 10 sztuk):


Ciasto:
  • Mąka graham (typ 1850) - jedna szklanka
  • Przegotowana letnia woda - ok. 1/3 szklanki

Nadzienie:
  • Jabłka - 1 - 2 sztuki (w zależności od wielkości)
  • Cukier - do smaku (opcjonalnie)
  • Rodzynki - łyżka

Sos jogurtowo - cynamonowy:
  • Jogurt naturalny - dwie łyżki
  • Miód/cukier - łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w kostkę, następnie mieszamy je z odrobiną cukru (ewentualnie) i rodzynkami.
  • Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
  • Ciasto wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję jabłek i zlepiamy.
  • Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
  • Gdy pierogi się będą gotowały przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z miodem/cukrem i cynamonem.

 

Wartość odżywcza porcji 5 pierogów jabłkowo - rodzynkowych:

  • Energia: 262 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 1,9 g
  • Węglowodany: 61,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 8,8 g
  • Cholesterol: 0,64 mg

Pierogi jabłkowo - rodzynkowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B6, kwasu foliowego, PP;
Razowe pierogi z jabłkami


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pierogi :) Są zdrowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy pierogów z jabłkami! A wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paulinko świetne pierożki, bardzo mi przypadły do gustu :)) muszę kiedyś zrobić bo takich z jabłkiem w środku to przyznam szczerze jeszcze nie robiłam, ale już wiem, że mi będą smakować :) Dodaję Cię do obserwacji :)
    Pozdrawiam i dziękuje za dodanie się do akcji,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pierogi na słodko;)

    OdpowiedzUsuń
  6. w tym momencie marzę o porcji takich pierogów!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe pierożki z pewnością pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za pierogami z owocami, ale Twoje wyglądają strasznie zachęcająco. No i nie są kupne, więc co tu wgl porównywać! Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. A ile byłoby kaalori w jednym pirogu bez sosu?

    OdpowiedzUsuń
  11. a może być z mąki żytniej. :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam ;) Wtedy na pewno będzie inny stosunek wody do ciasta, dodałabym również jajo dla pewności ;)

      Usuń
  12. Czy zwykła biała mąka też będzie OK ?
    A jeżeli chodzi o żytnią to czy jedno jajko wystarczy nabtą porcję ?
    Nie wiem na jaką mąkę się zdecydować a nigdzie nie mogłam znaleźć Graham ;((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby wyszedł przepis będzie ok, zdrowotnie to tak średnio :)

      Jedno jajko wystarczy.

      Jak nie uda się znaleźć Graham to może być też ta występująca pod nazwą "pełnoziarnista" :)

      Usuń