Składniki na 3 porcje:
- Wędzona makrela - średnia sztuka
- Makaron razowy - ok. 60 g
- Mix sałat - 3 garści
- Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
- Ogórek kwaszony - 4 sztuki
- Pomidorki koktajlowe - 12 sztuk
- Musztarda - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Makrelę rozdrabniamy i oddzielamy od ości - mięso wrzucamy do miseczki z odcedzonym makaronem, dodajemy łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.
- Na talerzu rozkładamy sałatę, makaron z makrelą, kukurydzę, pomidorki oraz pokrojone ogórki kwaszone.
Wartość odżywcza sałatki z wędzoną makrelą:
- Energia: 203 kcal
- Białko: 13,5 g
- Tłuszcz: 8,3 g
- Węglowodany: 20,3 g
- Błonnik pokarmowy: 1,7 g
- Cholesterol: 35 mg
Sałatka z wędzoną makrelą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu;
- Witamin: D, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
- NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Pyszna sałatka, polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper zdumiewająca,pyszna.
OdpowiedzUsuńReszta na jutro do pracy�� Pozdrawiam
Sałatka pyszna i oszybka w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńWitam, Czy te kalorie są podane na jedną porcję?
OdpowiedzUsuńTak, zawsze podaję kalorie na jedną porcję.
Usuń