Składniki na 4 porcje:
- Buraki - 3 średnie sztuki
- Marchew - sztuka
- Pietruszka - sztuka
- Kawałek selera
- Cebula - sztuka
- Biała fasola - ugotowana lub konserwowa
- Przyprawy do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Następnie buraki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach - dorzucamy do wywaru.
- Gdy buraki będą miękkie wyjmujemy warzywa wrzucone w całości - można je wykorzystać do pasztetu warzywnego (ja użyłam ich do zrobienia pasztetu z cieciorki - przepis wkrótce :)).
- Barszcz doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podajemy go z białą fasolą - ugotowaną lub konserwową (dobrze opłukaną na sitku) i oprószamy natką pietruszki.
Wartość odżywcza barszczu czerwonego z fasolą:
- Energia: 152 kcal
- Białko: 9,6 g
- Tłuszcz: 1,7 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
- Cholesterol: 0 mg
Barszcz czerwony z fasolą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B6;
Uwielbiam wszystkie odmiany barszczu, a nade wszystko kocham takie piękne talerze, jak z wiejskiej kuchni mojej prababci!:)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego barszczu nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńmam pytanie na temat fasoli czerwonej konserwowej. O niedawna zaczełam opłukiwać fasolę przed spożyciem,wcześniej jedynie odlewałam z zalewy. Czy spożywanie fasoli z odrobiną zalewy , może szkodzić / tzn bez opłukiwania. Czy ten proces ma na celu usunięcia np nadmiaru soli,czy innych dodatków- wymienionych na etykiecie, czy chodzi o coś innego.?
Wiadomo,że fasola ma szkodliwą fazynę i stąd moje pytanie.Pozdrawiam serdecznie.
Opłukiwanie ma na celu przede wszystkim usunięcie nadmiaru soli w warzywach konserwowych.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Witam, czy białą fasolę moczymy przez noc? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, suchą zawsze dobrze jest pomoczyć przez noc i ugotować w świeżej wodzie.
UsuńIle należy użyć fasoli na 4 porcje?
OdpowiedzUsuńNie podawałam konkretnej ilości ponieważ dodaje się ją już do gotowego barszczu. Ilość dowolna ;)
Usuńczyli podane wartości dotyczą tylko barszczu?
OdpowiedzUsuńnie, z fasolą - taką przeciętną ilością ok. 4 - 5 łyżek
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona tym barszczem! :) Wyszedł pysznie bez żadnych ulepszaczy typu kostki rosołowe i magi :) Na pewno zrobię go z chęcią jeszcze raz <3
OdpowiedzUsuńWITAM SERDECZNIE :)
OdpowiedzUsuńMAM PYTANIE CZY ZROBIĆ ZAKLEPKĘ Z MAKI WODY TEŻ MORZE BYĆ ?
CZY RACZEJ NIE ? BARDZO BO TAK JADŁO SIĘ W DOMU I TAKI SMAKUJE :)
POZDRAWIAM :)
Troszeczkę można dodać ;)
UsuńBuraki można zjeść też w barszczu, np. ugotować je w kostkach i sprawić, że będzie on jeszcze bardziej pożywny! Nie wiem dlaczego Polacy tak bardzo boją się buraków w barszczu i generalnie zup z wypełniaczami... A barszcz z białą fasolą to przecież prawdziwy ukraiński barszcz czerwony - tylko o tym zapominamy :(
OdpowiedzUsuńAle kto się bi buraków z barszczu?
UsuńPrzecież one tu zostają (są potarte).
W jakiej ilości wody najleiej gotować warzywa?
OdpowiedzUsuńRozumiem, że Fasola wychodzi z puchy, idzie się przewietrzyć i następnie wpada do Barszcza gdzie jest impreza?
OdpowiedzUsuń