Składniki na keksówkę:
- Ciecierzyca (sucha) - 1 i 1/2 szklanki
- Marchew - dwie sztuki
- Pietruszka - sztuka
- Seler - kawałek
- Cebula - sztuka
- Czosnek - dwa ząbki
- Jajo - sztuka
- Kasza manna - dwie łyżki
- Olej rzepakowy - dwie łyżki
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
- Nasiona słonecznika - dwie łyżki
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra papryka, curry
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę.
- Gotujemy ciecierzycę do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i kilku liści laurowych.
- Marchew, pietruszkę, seler i cebulę gotujemy na parze lub w wodzie przygotowując przy okazji wywar na zupę.
- Wszystkie warzywa miksujemy za pomocą blendera lub mielimy maszynką – dodajemy jajo, kaszę mannę, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki – wierzch posypujemy nasionami słonecznika.
- Pasztet pieczemy w 180˚C przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza kanapkowej porcji pasztetu z cieciorki:
- Energia: 70 kcal
- Białko: 4,3 g
- Tłuszcz: 2,1 g
- Węglowodany: 10,1 g
- Błonnik pokarmowy: 1,9 g
- Cholesterol: 10,8 mg
Pasztet z cieciorki jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, magnezu;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1;
Bardzo fajny ten twój pasztecik i do tego jaki piękny kolor!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pasztet wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńPrzyłącam się do zachwytów nie tylko nad wyglądem, ale i nad pomysłem na zdrowy dodatek do kanapki. Mszę spróować mężowi przemycić takie zdrowe cudo zamiast nieszczęsnej szynki poganianej majonezem.
OdpowiedzUsuńWspaniały!!! Muszę zrobić, koniecznie!
OdpowiedzUsuńMiałam okazję dzisiaj skosztować i naprawdę polecam. Na kanapce z sałatą i kiełkami smakuje idealnie!
OdpowiedzUsuńJa do tej pory robiłam pasztet z soczewicy . Następnym razem zrobię koniecznie ten z cieciorki wg twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńWszystko sobie dziś przygotowałam, jutro rano pozostaje tylko włożyć do piekarnika :D. Zastanawiam się tylko, czy taki pasztecik można zamrozić. Ktoś próbował?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że jak najbardziej można :)
UsuńZrobiłam, pyszny pasztecik.Piekłam wieczorem, także dziś na śniadanko był już zimny i idealny. Niemniej jednak mój wyszedł chyba ciut bardziej suchy niż Twój na zdjęciu. Następnym razem dodam może więcej przecieru ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jak długo mogę trzymać go w lodówce, nie mrożąc?
Pozdrawiam ;)
Natka
Myślę, że tydzień spokojnie wytrzyma :)
UsuńWygląda przepysznie i zdrowo! Muszę wziąć się za ten przepis;)
OdpowiedzUsuńPasztet zrobiony. Efekt końcowy - pozytywny, smaczny. ;) http://sledzwsloiku.wordpress.com/2014/02/27/pasztet-z-ciecierzycy-z-warzywami/
OdpowiedzUsuńMama mi upiekła, bardzo smaczny, najlepszy jaki do tej pory jadłam ;)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kaszy mannej, mogę użyć jaglanej?
OdpowiedzUsuńJaglana jest za gruba. W ym przypadku manna ma wchłonąć wodę i związać pasztet. Można dodać bułkę tartą albo zmielone siemię lniane.
UsuńTen pasztet jest absolutnie najlepszy. Trzeba tylko pamiętać, żeby mocno przyprawić, ja dodaję jeszcze kminu rzymskiego, gałki i suszonych liści curry.
OdpowiedzUsuńpasztecik jest bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńcuuudowny z suszonymi pomidorami. rewelacja. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Muszę go powtórzyć właśnie z dodatkiem suszonych pomidorów.
UsuńCiecierzyce też mielić?
OdpowiedzUsuńTak, po ugotowaniu mielimy z pozostałymi warzywami :)
Usuńczy zamiast cieciorki mogę użyć soczewicy?
OdpowiedzUsuńSoczewica po zmiksowaniu będzie miała zupełnie inną konsystencję i możliwe, że trzeba będzie dodać więcej kaszy manny lub innego "środka wiążącego" ;)
UsuńPiekłam już ten pasztet kiedyś i był po prostu przepyszny :) teraz chcę przejść na weganizm i zastanawiam się czy mogę zastąpić jajko glutkiem z siemieniem lnianym? jeśli nie to czym żeby było dobrze?
OdpowiedzUsuńPaulino masz fantastycznego bloga i cudowne przepisy!
Glutek powinien wystarczyć ;)
UsuńPozdrawiam i dziękuję!
Mój pasztecik właśnie się robi :) U Ciebie wygląda bardzo smacznie, mam nadzieje że mi też taki wyjdzie :) Kalorie pasztetu są podane na 100g?? Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńKaloryczność jest podana na średni plaster na kanapkę (myślę, że ok. 40g).
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
studzi się :)
OdpowiedzUsuńPasztet jest przepyszny. Już wiem co będę piekła do chleba
OdpowiedzUsuńMój pasztecik właśnie trafił do piekarnika, myślę że będzie pyszny ( już sama masa jest smaczna)! Kolejny przepis wypróbowany!
OdpowiedzUsuńSuper! Daj znać czy smakuje po upieczeniu :)
UsuńA czosnek?? Gdzie kiedy dodajemy?
OdpowiedzUsuń"Wszystkie warzywa miksujemy za pomocą blendera lub mielimy maszynką – dodajemy jajo, kaszę mannę, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – mieszamy."
UsuńW tym miejscu :)
Potwierdzam, pyszny, nieskomplikowany..polecam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Ile Pani czasu gotuje ciecierzyce? Słyszałam wiele skrajnie różnych wersji..Zależy mi żeby wyszła odpowiednia. I jaki Pani wymiar keksówki użyła do tego pasztetu?? Bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoczę przez kilka - kilkanaście godzin. Później gotuję w świeżej wodzie przez 1 - 1,5 godziny (gdy po spróbowaniu po godzinie jest twardawa to dłużej).
UsuńKeksówka ma dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)
Pozdrawiam!
Witam,
OdpowiedzUsuńCzy mogę zamienić olej rzepakowy na oliwę z oliwek?
Pozdrawiam.
Tak, śmiało
UsuńWłaśnie jestem w trakcie przygotowywania! Nie mogę się doczekać efektu końćowego! :D
OdpowiedzUsuńa kasze mannę dodaje się ugotowaną czy suchą?
OdpowiedzUsuńsucha ;)
Usuń