Kolejny przepis ukazujący uniwersalność roślin strączkowych.
Takie trufle bez obaw można jeść na diecie – w dodatku przygotowuje się je w
ekspresowym tempie ;)
Składniki:
- Czerwona fasola - z puszki lub ugotowana
- Daktyle suszone - szklanka
- Morele suszone - szklanka
- Płatki migdałów - 1/2 szklanki
- Orzechy laskowe - 1/2 szklanki
- Kakao/karob - łyżka + do obtoczenia trufli
- Laska wanilii
- Cynamon - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Z wanilii wyskrobujemy ziarenka.
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w kakao/karobie.
- Trufle odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wartość odżywcza 5 trufli (ok. 35 g):
- Energia: 95 kcal
- Białko: 2,6 g
- Tłuszcz: 4,1 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 0 mg
Trufle fasolowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B2, B6, PP;
Pychotka, wlasnie sie objadam nimi bez umiaru :D
OdpowiedzUsuńfajnie jest zjeść coś pysznego a zarazem zdrowego , mniam ;d
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł dla chocoholików :)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te knedle, zdecydowanie! :) Wyglądają pysznie, a patrząc na skład, smak nie zawiedzie!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ich skład! W porównaniu do trufli, jakie zrobiłam dziś (serek, masło i masło orzechowe) to faktycznie twoje są dietetyczne :-)
OdpowiedzUsuńTrufle wyglądają obłędnie. :) Nie mogę się doczekać, aż je samodzielnie wykonam. Na zdjęciu prezentują się wspaniale - ładnie opakowane z pewnością nadadzą się na upominek.
OdpowiedzUsuńTrufle z fasoli! No to jest hit :D uwielbiam te słodycze a odkąd jestem na w pełni zdrowej diecie i omijam cukierki w sklepie - jeszcze ich nie jadłam! zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńmmm, przepis brzmi zachęcająco, tylko czy po tej fasoli się nie odleci? :P swoją drogą czy fasolę czerwoną można zastąpić białą albo np. ciecierzycą?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można ;)
UsuńA ile tej fasoli ma być?
OdpowiedzUsuńStandardowa puszka lub ok. 1/2 szklanki suchej
UsuńA ile trufli wychodzi z tego przepisu? :D
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, ok. 40 - 50 ;)
Usuńczy moze ktos mi pomoc jak zrobic taka gladka mase moj bledner nie podolal?
OdpowiedzUsuńPotrzeba cierpliwości. Ja zazwyczaj używam najpierw tej zamykanej końcówki z ostrzem w kształcie litery S, a później miksuje jeszcze końcówką podstawową. Bakalie (orzechy i suszone owoce) łatwiej się zmiksują gdy na godzinę wcześniej zalejesz je ciepłą wodą.
Usuńdziekuje sprobuje.zostawiam w lodowce na noc bo cierpliwosci nie mialam :-) moze dzis mi sie uda i mam nadzieje ze nie jest zepsute
OdpowiedzUsuńZrobiłam- obłędne... :D
OdpowiedzUsuń1.Trufle zrobiła....ale w nieco innej osłonie. Ponieważ niektóre dzieci mają alergię na orzechy (a chciałam je zrobić synkowi na imprezkę do przedszkola) to zamiast migdałów i orzechów (w sumie szklanka) dodałam 3/4 szklanki wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy). Wyszły przepyszniaste a kaloryczność podobna.
OdpowiedzUsuń2.Zastanawiałam się także czy zamiast obtaczać je w kakao to można zastąpić to gorzką czekoladą, kosztem większej ilości kalorii.
3. Jeszcze jedno z podanej ilości wynika, że 1 trufla to 7g (skoro 5trufli to 35g-pzrepis) w komentarzach Pisze Pani, że z przepisu wychodzi 40-50 trufli. Mi wyszło 50 trufli ale o gramaturze 14g każda
Z wiórkami też na pewno były świetne :) Obtaczać można zarówno w czekoladzie, kakao, karobie ale też właśnie w wiórkach koksowych.
UsuńŚwietny pomysł. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń